De auteur neemt afstand van zijn verhaal

De eerste bladzijde Eén bijzondere zin op de eerste bladzijde van een boek dat in de komende maand zal verschijnen. Deze keer: De heilige van Martin Michael Driessen.

Intrigerend: de nieuwe roman van Martin Michael Driessen gaat over de heilige Dieudonné van Metz – u weet wel.

Niet? Een geruststelling wellicht: Google ook niet. Daar duikt een Franse komiek op die eind november optreedt in Metz. Maar géén figuur uit de 18de eeuw die de connectie met de werkelijkheid zou kunnen zijn van De heilige. Dom van Google, of is het domweg fictie? Na De pelikaan komt Driessen opnieuw met een schelmenroman, over een man die Victor Hugo ontmoet en Kaap Hoorn rondt. En dat die mogelijk niet op werkelijkheid berust, blijkt wel uit de zin ná bovenstaande openingszin – een afzwakking van die heiligheidsvermoedens: ‘Een overtuiging die in de loop der jaren geleidelijk afzwakte en ten slotte lange tijd verdween nadat ik die vrouw van de kerktoren had gegooid.’

Dat intrigeert. Net als datgene wat je tegenkomt aan het einde. Daar staat: ‘Een verantwoording van de auteur is bij een relaas als dit niet goed mogelijk.’ De auteur neemt afstand van zijn verhaal: we zijn gewaarschuwd.

De heilige verschijnt op 13 september bij Van Oorschot.