Carrie Lam

Hongkongse leider wil aftreden, maar dat mag niet van China

De leider van Hongkong Carrie Lam zou het liefst aftreden, maar mag dat niet van Beijing. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van uitgelekte audiobestanden. Op de geluidsopnamen is te horen hoe Lam tegen een aantal zakenlui zegt dat ze verantwoordelijk is voor de „enorme chaos” waarin Hongkong verkeert, maar niet kan opstappen omdat China de crisis als „nationaal veiligheidsprobleem” beschouwt. „De politieke ruimte voor de bestuurder die, helaas, volgens de grondwet twee meesters moet dienen, is heel, heel, heel beperkt”, stelt Lam. Ze expliciteert dat ze doelt op de „centrale volksregering” van China, en de inwoners van Hongkong. In Hongkong zijn al weken protesten aan de gang vanwege een wetsvoorstel dat uitlevering van Hongkongse verdachten aan China mogelijk moet maken. (NRC)