Akwasi en andere dichters in Poëziegeschenk nieuwe stijl

Dichtkunst Jonge dichters worden gebundeld in het gratis geschenk voor de Poëzieweek in januari 2020. Het geschenk is niet langer aan een dichter gewijd.

Schrijver en musicus Akwasi is een van de dichters van wie werk in het nieuwe Pöëziegeschenk wordt opgenomen
Schrijver en musicus Akwasi is een van de dichters van wie werk in het nieuwe Pöëziegeschenk wordt opgenomen Roger Cremers

Het Poëziegeschenk, de jaarlijkse promotie-uitgave voor de Poëzieweek, zal het komend jaar geen bundel van één dichter zijn, maar een samenstelling van werk van tien jonge dichters. De dichters, allemaal geboren tussen 1983 en 1993, sturen voor de gratis bloemlezing ieder één eerder gepubliceerd gedicht in.

De bloemlezing, getiteld nu, verschijnt ter gelegenheid van de achtste Poëzieweek in januari 2020, waarbij deze editie jong talent centraal staat, onder het motto ‘De toekomst is nu’. Onder de gebloemleesde dichters zijn bekroonde debutanten als Radna Fabias, Maud Vanhauwaert en Charlotte Van den Broeck, maar ook artiesten met een hiphop-, poetryslam- of spoken word-achtergrond, zoals Dean Bowen, Max Greyson en Akwasi.

Tot nu toe was het Poëziegeschenk, dat uitgegeven wordt door de Stichting CPNB, telkens een klein bundeltje van één gevestigde dichter – zoals Jules Deelder (in 2017), Peter Verhelst (2018) en Tom Lanoye (2019).

Volgens CPNB-woordvoerder Isabel Willemsen is ditmaal gekozen voor de bloemlezing om “zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de nieuwe generatie dichters” en het publiek „de veelzijdigheid van het genre te laten ontdekken”.

Nieuwe generatie dichters

„Deze invulling van het geschenk sluit hierdoor meteen beter aan bij onze nieuwe doelstelling het lezen van boeken (en dichtbundels) onder verschillende doelgroepen te bevorderen”, aldus de CPNB. De bundel, die telkens in een oplage van ruim 10.000 exemplaren verspreid wordt, is gratis bij besteding van € 12,50 aan poëzie. De achtste Poëzieweek, een campagne van 17 Nederlandse en Vlaamse poëzie-organisaties, begint op Gedichtendag, 30 januari 2020.