Wie betaalt het Songfestival?

het Eurovisie Songfestival Rotterdam gaat het Eurovisie Songfestival organiseren. Wat gaat dat kosten? En waarom is het zo duur?

Zanger Duncan Laurence kondigde in een NPO-promofilmpje aan dat het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam plaatsvindt. Laurence won dit jaar het festival.
Zanger Duncan Laurence kondigde in een NPO-promofilmpje aan dat het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam plaatsvindt. Laurence won dit jaar het festival. Beeld NPO

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar in Ahoy Rotterdam gehouden, zo maakte de publieke omroep vrijdag bekend.

De halve finales zijn op 12 en 14 mei, de finale op zaterdag 16 mei. De gemeente moet nog kiezen uit twee, nog onbekende locaties voor een Eurovision Village: een muzikaal bij-festival met verrassingsoptredens van bijvoorbeeld Eurovisiesterren van nu en vroeger.

1Waarom Rotterdam?

Volgens de organisatie heeft de locatie de doorslag gegeven bij de keuze. Tegen de NOS zei producent Sietse Bakker dat Ahoy „de meest geschikte locatie is om drie state of the art tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers”. Ahoy kan 16.000 man publiek aan en herbergde eerder het Junior Songfestival.

Na de overwinning van de Nederlandse inzending, Duncan Laurence, afgelopen mei in Tel Aviv, begon de organisatie van de editie in 2020. Hiervoor konden steden een plan indienen bij de publieke omroep NPO. Deze koos uit vijf steden, naast Rotterdam waren dat Maastricht, Den Bosch, Arnhem en Utrecht.

2 Wat gaat dat Rotterdam kosten?

Het bod van Rotterdam is nog vertrouwelijk. Dat wordt waarschijnlijk pas in september bekendgemaakt, als het college van burgemeester en wethouders in de gemeenteraad een dekkingsvoorstel doet. Provincie Zuid-Holland draagt in ieder geval 1 miljoen euro bij. In ruil voor het organiseren krijgt Rotterdam er wereldwijde stadspromotie voor terug, en een instroom van buitenlandse toeristen. De verslagen concurrent, Maastricht, bood 18,3 miljoen euro, waarvan 6,5 miljoen van de provincie Limburg zou komen. Dat is flink meer dan de gebruikelijke stadsbijdrage.

De stedenstrijd om het festival is voor de organisatie ook een middel om de prijs op te drijven: het festival kost 20 tot 30 miljoen. De EBU, de vereniging van Europese publieke omroepen, draagt 6 miljoen bij – die worden opgebracht door de deelnemende Europese publieke omroepen. De resterende miljoenen moet de NPO, die het festival organiseert, zelf bijeen halen. Een flinke bijdrage van de stad is dan zeer welkom.

Premier Rutte zei vorig jaar al direct dat het Rijk niet wil meebetalen. Maar Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, zei in Rotterdam dat er toch over wordt gesproken.

3 Waarom is het zo duur?

Het kan veel goedkoper. De edities in Malmö (2013) en Stockholm (2016) kostten respectievelijk 14 en 15 miljoen euro. De EBU heeft ook een budgetneutraal draaiboek voor armlastige landen. Wie het slim aanpakt, zoals Finland in 2007, kan de investering terugverdienen; aan kaartverkoop, sponsoring, merchandise, televoting. Dat leverde toen 12 miljoen euro op. De stad Stockholm verdiende het geld meteen terug aan Eurovisie-toeristen.

De meeste landen willen niet beknibbelen, maar juist flink uitpakken. Het festival is een ideaal moment voor urenlange reclame voor stad en land. Zo’n 200 miljoen kijkers wereldwijd (de finale had vorig jaar in Nederland 4,4 miljoen kijkers); er zitten tienduizend mensen in de zaal, en achter de schermen lopen 4.500 medewerkers rond.

4Kan ik ernaartoe?

Zeker. Het is waarschijnlijk wel een beetje duur. In Tel Aviv kostten de kaartjes tussen de 183 en 415 euro. Je kunt kaartjes kopen voor de negen shows: zes repetities, twee halve finales en een finale. De kaartjes komen rond de feestdagen op de markt. Rotterdam wil het festival ook toegankelijk maken voor minder vermogende mensen.