Titelverdediger Djokovic geeft geblesseerd op tegen Wawrinka

Bij een stand van 4-6, 5-7 en 1-2 tegen de Zwitser Stan Wawrinka in de achtste finale van de US Open, moest Novak Djokovic het vanwege een schouderblessure voor gezien houden.

De Servische toptennisser Novak Djokovic in actie tegen Stan Wrawrinka in de achtste finale van de US Open 2019.
De Servische toptennisser Novak Djokovic in actie tegen Stan Wrawrinka in de achtste finale van de US Open 2019. Foto Jason Szenes/EPA

De schouderblessure die Novak Djokovic eerder deze US Open al parten speelde, maakte dat hij in de achtste finale moest opgeven tegen Stan Wawrinka.

In een spannende partij won de Zwitser Wawrinka de eerste twee sets met 6-4 en 7-5, waarna Djokovic zich aan het begin van de derde set moest laten behandelen aan de linkerschouder. De Servische titelverdediger en nummer één van de wereld probeerde het vervolgens nog een paar games, maar moest bij een 1-2 achterstand opgeven. „Ik heb de laatste weken constant pijn gehad”, zei Djokovic na afloop volgens persbureau AP.

Lees ook dit profiel van de Serviër: Novak Djokovic: de miskenning van een exceptioneel, onbuigzaam talent

Het haalde de glans van de overwinning er wel van af voor Wawrinka. Hij speelde een geweldige partij tennis, maar die eindigde nu in een anti-climax. In de kwartfinale stuit de Zwitserse nummer 23 van de plaatsingslijst op de Rus Daniil Medvedev, die in vier sets afrekende met de Duitser Dominik Köpfer.

Roger Federer

Wawrinka won de US Open in 2016, maar heeft sindsdien geen groot toernooi meer in de wacht gesleept. Indien hij Medvedev verslaat, treft de Zwitser hoogstwaarschijnlijk zijn illustere landgenoot Roger Federer. Die won op zondag in drie sets van de Belg David Goffin (6-2, 6-2, 6-0).

Voor Djokovic eindigt zijn tot nu toe zo succesvolle grandslamseizoen in mineur. Hij won dit jaar de Australian Open en Wimbledon en bereikte op Roland Garros de halve finale. De Serviër gold in New York dan ook als grote favoriet, maar kreeg in de tweede ronde tegen Juan Ignacio Londero al last van zijn schouder. Gedurende het toernooi is die blessure alleen maar verergerd.