Roeien

Succes TeamNL

Foto’s Christian Bruna/EPA

De medaille-oogst van de Nederlandse roeiers bij de WK in Linz (Oostenrijk) was historisch. De ploeg behaalde liefst zes medailles in de olympische disciplines, waarvan eenmaal goud, drie keer zilver en twee keer brons.

Hoogtepunt was de wereldtitel voor de mannen dubbelvier, met Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers (foto onder).

De Holland Acht won zondag zilver, achter Duitsland, en plaatste zich voor de Spelen van Tokio. De Acht bestaat uit Simon van Dorp, Bram Schwarz, Maarten Hurkmans, Jasper Tissen, Bjorn van den Ende, Ruben Knab, Robert Lücken en Mechiel Versluis, met stuurvrouw Aranka Kops.

Bij de vrouwen behaalden Ilse Paulis en Marieke Keijser zilver in de lichte dubbeltwee, achter Nieuw-Zeeland. Ook zij zijn zeker van ‘Tokio 2020’.