Doden en veel schade door orkaan Dorian op de Bahama’s

Dorian is de krachtigste orkaan ooit gemeten die over de Bahama’s trekt. In verschillende Amerikaanse staten zijn evacuaties afgekondigd.

Sterke winden waaien door de bladeren van palmbomen op de Bahama's.
Sterke winden waaien door de bladeren van palmbomen op de Bahama's. Foto Ramon Espinosa/AP

Door noodweer op de Bahama’s zijn vijf doden gevallen en is veel schade aangericht. Dat heeft premier Hubert Minnis bekendgemaakt. Orkaan Dorian bereikte de Abaco-eilanden in de noordelijke Bahama’s als storm in de zwaarste categorie (categorie vijf). Volgens het National Hurricane Center is Dorian de krachtigste orkaan ooit gemeten die over de Bahama’s trekt, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur. In de Amerikaanse staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina is uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen.

Een van de dodelijke slachtoffers is een 7-jarige jongen die is verdronken. Zijn zusje wordt nog vermist. „Dit is waarschijnlijk de treurigste en ergste dag in mijn leven”, zei Minnis tijdens een persconferentie. „Als arts ben ik getraind veel te doorstaan, maar niet zoiets als dit.” Op de Bahama’s is „catastrofale schade” aangericht, schrijft de lokale vrijwillige brandweer van Hope Town op haar Facebookpagina.

Bekijk hieronder een video van de naderende orkaan:

250.000 Zwitserse frank

13.000 huizen zijn zwaar beschadigd of vernietigd, volgens een verklaring van de IFRC, een koepelorganisatie van het Rode Kruis. Die organisatie schrijft dat er grote behoefte is aan schoon water, omdat de waterputten zijn vervuild met zout water. IFRC heeft 250.000 Zwitserse frank (ongeveer 230.000 euro) beschikbaar gesteld uit het noodhulpfonds om de tak van het Rode Kruis op de Bahama’s te ondersteunen. Ongeveer vijfhonderd gezinnen krijgen noodopvang in de vorm van dekzeilen, dekens, kookgerei en opladers op basis van zonne-energie.

Op Twitter zijn beelden te zien van de schade die Dorian heeft aangericht:

Twitter avatar BNONews BNO News More footage from the Abaco Islands as the eye of Hurricane Dorian passes over. Warning: Don’t go outside while the eye passes over. Hurricane-force winds will return from the opposite direction.
https://t.co/nw05yT73Mp

Richting Florida

De verwachting is dat Dorian afbuigt in noordelijke richting, naar de oostkust van Florida. Mogelijk gaat de orkaan daar tussen maandag- en woensdagnacht aan land. De autoriteiten hebben voor delen van Florida verplichte evacuaties afgekondigd. In zijn meest recente update waarschuwt het National Hurricane Center voor „levensbedreigende omstandigheden” en zegt dat Dorian „gevaarlijk dicht bij” de oostkust van Florida komt.

In South Carolina heeft gouverneur Henry McMaster aangekondigd vanaf maandagmiddag zo’n 800.000 mensen te evacueren van de gehele kust. Alle scholen en overheidsgebouwen aan de kust blijven gesloten. Ook de gouverneur van Georgia heeft evacuaties afgekondigd. Op Twitter betuigt de Amerikaanse president Donald Trump zijn medeleven met de inwoners van de Bahama’s.

Eerdere orkanen

Het orkaanseizoen in de regio bereikt meestal een hoogtepunt tussen half augustus en eind oktober. In september 2017 trof orkaan Irma negen Amerikaanse staten in het Caribisch gebied. Diezelfde maand trof ook orkaan Maria het gebied, waardoor miljoenen Amerikanen zonder stroom, water of onderdak kwamen te zitten. De laatste keer dat een orkaan van de categorie vijf over Florida trok, was in 1992. Daarbij vielen 65 doden, werden 25.000 huizen vernield en werd voor miljarden dollars schade aangericht.