Brexitblog

Minister Amber Rudd van Werkgelegenheid en Pensioenen legt functie neer

Op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

Dit blog is nu gesloten

Lees hier verder in het nieuwe blog.

Lees ook: Johnson in Ierland: ik raak niet ontmoedigd door het parlement

Britse minister van Werkgelegenheid en Pensioenen stapt op

De Britse minister Amber Rudd van Werkgelegenheid en Pensioenen is opgestapt. Ze kondigde haar aftreden zaterdagavond aan op Twitter met een brief waarin ze zich zeer kritisch uitlaat over premier Boris Johnson. Ze schrijft dat ze niet kan toezien hoe „gematigde, loyale Conservatieven verdreven worden”.

Johnson zette deze week 21 Tories uit de fractie omdat zij instemden met het wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit op 31 oktober moet blokkeren. Rudd noemt die actie van Johnson „politiek vandalisme”, een „aanval op fatsoen en democratie”. Met het „kortzichtige” verwijderen van de fractiegenoten heeft Johnson de Tories beroofd van „ruimdenkende en toegewijde Conservatieve parlementariërs”.

Rudd is een uitgesproken tegenstander van het verlaten van de Europese Unie zonder een overeenkomst. Zij hoopte dat de regering zich zou inzetten om een No Deal-Brexit te voorkomen, maar schrijft niet langer te geloven dat Johnson daarnaar streeft.

Twitter avatar AmberRuddHR Amber Rudd MP I have resigned from Cabinet and surrendered the Conservative Whip. I cannot stand by as good, loyal moderate Conservatives are expelled. I have spoken to the PM and my Association Chairman to explain. I remain committed to the One Nation values that drew me into politics. https://t.co/kYmZHbLMES

Brits Hogerhuis stemt in met wet voor uitstel Brexit

Het Britse Hogerhuis heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel voor een uitstel van de Brexit. Daarmee wordt premier Johnson gedwongen om Brussel opnieuw om uitstel te vragen als er nog geen akkoord is bereikt met de EU.

Lees ook: Uit de Tories gezet, maar niemand die het hem durft te vertellen

Het Hogerhuis deed geen aanpassingen, waardoor het wetsvoorstel niet meer voorgelegd hoeft te worden aan het Lagerhuis. Naar verwachting wordt de wet maandag geformaliseerd door koningin Elizabeth. Het voorstel werd woensdag al door het Lagerhuis geloodst.

Momenteel staat de Brexit gepland voor 31 oktober, maar die datum zou drie maanden verschoven kunnen worden als er op 19 oktober nog geen akkoord is bereikt. Johnson noemt het “een overgavevoorstel” en wil koste wat kost het uittreden volgende maand doorzetten. De premier zei donderdag nog dat hij liever “sterft in een greppel” dan om uitstel vraagt.
`

Vrijdag stemde het Britse Hogerhuis over een voorstel voor een uitstel van de Brexit. Foto AFP/PRU

Britse oppositie van plan nieuwe verkiezingen opnieuw te blokkeren

Mocht premier Boris Johnson maandag in het Britse Lagerhuis nogmaals een motie in stemming brengen om vervroegde verkiezingen te houden, dan stemmen de oppositiepartijen in het parlement wederom tegen. Dat hebben Labour, de Liberal Democrats, de Scottish National Party en Plaid Cymru afgesproken, meldt de BBC vrijdagmiddag.

Donderdag werd duidelijk dat Johnson maandag nogmaals wil proberen om vervroegde verkiezingen uit te laten schrijven. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. Deze week mislukte dat plan. Het was tot nu toe onduidelijk wat Labour zou doen als Johnson het Lagerhuis nog eens om verkiezingen zou vragen. De oppositiepartij roept namelijk al maanden dat het een nieuwe stembusgang wil. Maar, zegt een woordvoerder van Labour vrijdag tegen de BBC, wat de partij nog liever wil, is een No Deal-Brexit voorkomen.

Want mochten er wel nieuwe verkiezingen komen, bestaat de kans dat Johnson met de Tories een dermate grote overwinning behaalt dat hij een uittreden uit de EU zonder overeenkomst op 31 oktober tóch kan doorzetten. Zodoende staat Labour pas open voor een nieuwe stembusgang als een deal met de EU is gesloten, laat een woordvoerder weten.

Rechtbank Londen: langere schorsing Lagerhuis wel rechtmatig

Het besluit van premier Boris Johnson om het Britse parlement te schorsen, vlak voor het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is rechtmatig. Dat heeft een rechtbank in Londen vrijdagochtend bepaald.

De activiste en zakenvrouw Gina Miller, een bekende tegenstander van de Brexit, heeft de regering voor de rechter gedaagd in een poging de parlementsschorsing - die volgende week in moet gaan - tegen te gaan. Volgens haar handelde de regering-Johnson onrechtmatig, omdat de schorsing was bedoeld om het debat over de Brexit te verhinderen. Maar de rechter stelde haar in ongelijk.

Lees meer over de rol van rechters als 'scheidsrechters' in het debat over de vraag wie de echte democraat is in het Brexit-debat

Johnson stuurde vorige week een brief naar het parlement waarin hij aankondigde dat op 14 oktober de nieuwe regeringsplannen bekend worden gemaakt. In aanloop daarnaartoe wordt het parlement geschorst: van 9 september tot 14 oktober. Zo'n schorsing is gebruikelijk in de Britse politiek. Maar de timing, vlak voor de Brexit op 31 oktober, heeft tot grote woede geleid onder parlementariërs en burgers.

De zaak die Miller aanspande, was een van drie: woensdag werd een in Schotland ingediende zaak met dezelfde strekking van tafel geveegd. Miller heeft al aangegeven dat ze verder gaat met procederen. Het hoger beroep wordt waarschijnlijk op 17 september behandeld.

De anti-Brexit-activist Gina Miller, die de regering van Boris Johnson voor de rechter heeft gedaagd vanwege de schorsing van het parlement, geeft vrijdag een verklaring buiten de rechtbank in Londen. Foto Tolga Akmen/AFP

Britse Hogerhuis behandelt wetsvoorstel voor uitstel Brexit-deadline

De Brexit en het eventuele uitstel daarvan staan vrijdag op de agenda van het Britse Hogerhuis. Het buigt zich 's ochtends over een wetsvoorstel dat premier Boris Johnson verplicht om Brussel opnieuw om uitstel van Brexit te vragen, indien er geen akkoord wordt bereikt voor 19 oktober. In dat geval zou de datum van vertrek uit de Europese Unie worden opgeschoven van 31 oktober 2019 naar 31 januari 2020.

Dat wetsvoorstel is woensdag al door het Lagerhuis geloodst. In het House of Lords kunnen nog aanpassingen worden voorgesteld. Als dat vrijdag gebeurt, moet daar weer over worden gestemd in het House of Commons.

Lees ook: Brexit-wet om No Deal te blokkeren nu heel dichtbij

De regering van Johnson is fel tegen het wetsvoorstel, omdat die niet nog meer uitstel wil van de uittrede. Johnson zelf noemde het voorstel woensdag „een capitulatie”. De verwachting is dat het Hogerhuis de behandeling van het plan uiterlijk vrijdagmiddag heeft afgerond. Veel Lords en Ladies (er zijn 775 voorstanders) willen koste wat kost een No Deal-Brexit voorkomen. Als het Hogerhuis met de wet instemt, kan die komende maandag in werking treden.

Premier Johnson is onderwijl op bezoek bij boeren en landeigenaren in Schotland. Later op de dag ontmoet hij koningin Elizabeth op haar landgoed Balmoral Castle.

Natalie Evans, de leider van het Britse Hogerhuis, bracht dinsdag een bezoek aan 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Johnson: liever in de greppel dan om uitstel vragen

Boris Johnson heeft donderdagavond zijn standpunt over de Brexit op onorthodoxe wijze nog eens duidelijk gemaakt. Tijdens een toespraak in Yorkshire zei de premier dat hij liever „in een greppel sterft” dan dat hij Brussel om uitstel van de Brexit vraagt.

Het optreden stond in het teken van een geplande uitbreiding van het politiekorps, maar de Brexit kwam tijdens een vragenronde voor journalisten logischerwijs ook ter sprake.

Daarbij hamerde de premier er nogmaals op dat het Verenigd Koninkrijk wat hem betreft toch echt eind oktober uit de EU vertrekt. „Of we blijven proberen om een akkoord te sluiten en vertrekken 31 oktober, of iemand anders moet na 31 oktober maar proberen ons in de EU te houden”, aldus Johnson. In de Britse media zorgde de toespraak voor veel verwarring. „Trumpiaans en onsamenhangend”, zo oordeelde The Guardian.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics "I'd rather be dead in a ditch" - PM Boris Johnson responds when asked if he'd go back to Brussels to ask for a #Brexit delay Latest: https://t.co/Xz1Guu69bK https://t.co/9vr6ZcdYu9

Donderdag was opnieuw een tumultueuze dag voor Johnson, die in de middag zijn broer zag vertrekken als onderminister uit zijn kabinet. Ook werd donderdagavond bekend dat Nick Hurd, staatssecretaris voor Noord-Ierland in Westminster, zijn functie na de eerstvolgende verkiezingen neerlegt. Wel blijft hij aan als parlementariër.

Eerder op de dag kondigde de regering het voornemen aan het Lagerhuis maandag opnieuw over vervroegde verkiezingen te laten stemmen. Woensdag kreeg Johnson daarvoor geen toestemming van het parlement.

Regering wil Lagerhuis maandag weer laten stemmen over verkiezingen

De regering wil het Britse Lagerhuis maandag weer laten stemmen over vervroegde verkiezingen. Dat heeft de fractieleider van de Tories in het parlement Jacob Rees-Mogg donderdag namens de regering bekendgemaakt.

Woensdagavond werd er ook al gestemd over vervroegde verkiezingen, maar dat leverde premier Boris Johnson niet de benodigde meerderheid op van tweederde van de parlementariërs. Johnson wil op 15 oktober, een dag na het reces, verkiezingen houden. Hij hoopt daarmee zijn meerderheid terug te kunnen winnen in het Lagerhuis en de optie voor een No Deal eind oktober open te houden. De eerstvolgende verkiezingen staan pas voor 2022 gepland, maar het parlement kan een eerdere stembusgang instellen.

Bekijk ook de fotoserie: Brexit-protesten uit alle windstreken

Volgens The Guardian is de regering-Johnson van plan om precies dezelfde motie maandag nog een keer in te brengen, maar is het nog maar de vraag of John Bercow - de voorzitter van het huis - die zal accepteren. De regel is in principe dat dezelfde motie niet twee keer wordt behandeld. Als de motie zelf of de omstandigheden zijn veranderd, kan dat weer wel.

Woensdag was er in het parlement onvoldoende steun voor vervroegde verkiezingen omdat Labour zich van stemmen had onthouden. De oppositiepartij wil wachten totdat het Hogerhuis een wetsvoorstel heeft behandeld dat een No Deal kan blokkeren. Vrijdag komt het Hogerhuis waarschijnlijk met uitsluitsel hierover.

Als de motie over vervroegde verkiezingen maandag nog een keer wordt behandeld, is het mogelijk dat Labour alsnog overstag gaat. De oppositiepartij van Jeremy Corbyn roept namelijk al maanden dat het verkiezingen wil, maar wil een No Deal-scenario tegelijkertijd per se voorkomen.

Jo Johnson, broer van premier Johnson, stapt op als onderminister

Jo Johnson (47), de broer van premier Boris Johnson (55), stapt op als parlementariër en onderminister van Bedrijfsleven, Energie en Industriële Strategie. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. „Het lukte mij de afgelopen weken niet langer om mijn loyaliteit naar mijn familie nog te verenigen met het landsbelang”, meldt de jongere Johnson op Twitter. Jo Johnson zit sinds 2010 in het parlement. Hij was eerder onderminister in het kabinet van Theresa May, maar stapte toen op uit onvrede over het akkoord dat de voormalige premier met Brussel wilde sluiten.

Twitter avatar JoJohnsonUK Jo Johnson It’s been an honour to represent Orpington for 9 years & to serve as a minister under three PMs. In recent weeks I’ve been torn between family loyalty and the national interest - it’s an unresolvable tension & time for others to take on my roles as MP & Minister. #overandout

Het is niet duidelijk of Johnson zijn functie per direct neerlegt. In zijn tweet suggereert hij dat hij zich bij de eerstvolgende verkiezingen niet meer verkiesbaar zal stellen. Jo Johnson is, in tegenstelling tot zijn broer, een tegenstander van de Brexit en meer Europa-gezind. Bij het referendum in 2016 stemde hij 'remain' (blijven). In een reactie laat premier Johnson weten dat hij de keuze van zijn broer respecteert: „Dit moet geen eenvoudige belissing zijn geweest.”

Of het besluit van Jo Johnson te maken heeft met de Brexit-perikelen van deze week, is niet duidelijk. Premier Boris Johnson kreeg woensdag meerdere nederlagen te verduren toen het parlement met een wetsvoorstel instemde dat als doel had een No Deal-Brexit te blokkeren en een poging van de premier om vervroegde verkiezingen uit te schrijven blokkeerde. Het Hogerhuis buigt zich nu over het wetsvoorstel dat uitstel van de Brexit tot eind januari volgend jaar mogelijk moet maken. Als het Hogerhuis de wet definitief maakt, is een No Deal-Brexit eind oktober van de baan.

Lees ook: Brexit-wet om No Deal te blokkeren nu heel dichtbij

Dit schrijven de Britse kranten over de nederlagen van premier Johnson

De Britse kranten zijn donderdagochtend in hun algemeenheid niet te spreken over de net aangetreden premier Boris Johnson, die een avond met twee zware tegenvallers achter de rug heeft. Het Lagerhuis heeft tegen zijn zin ingestemd met een wetsvoorstel om een No Deal-Brexit te voorkomen. Ook Johnsons poging om vervroegde verkiezingen uit te laten schrijven op 15 oktober slaagde niet. Het heeft zijn positie verder verzwakt.

Twitter avatar guardian The Guardian The Guardian front page, Thursday 5 September 2019: Cornered Johnson suffers triple Commons defeat https://t.co/4Rw5SqwTkd

„Een in de hoek gedreven Johnson lijdt drievoudig verlies in het Lagerhuis", schrijft The Guardian. In een tabel staan de uitslagen van de laatste twee stemmingen: er was een meerderheid van 28 stemmen voor het blokkeren van een No Deal-Brexit, en er waren 136 stemmen te weinig voor nieuwe verkiezingen. Dinsdag verloor Johnson al een stemming over de agenda in het Lagerhuis.

Twitter avatar DailyMirror Daily Mirror Tomorrow's front page: Britain's worst PM (since the last one)
#TomorrowsPapersToday https://t.co/awPz4GMPjc https://t.co/IpFHpkWbKT

De Daily Mirror noemt hem de „slechtste premier ooit (sinds de vorige)”. Het afhandelen van de Brexit door zijn voorganger Theresa May wordt veelal als een mislukking gezien, maar Johnson lijkt het niet veel beter te doen, impliceert de krant. Op de voorpagina staat een foto van een lachende May, die nu niet langer het gezicht is van een steeds chaotischer Brexit-proces.

Metro vat de nederlaag van Johnson kort samen: „Hij kan gewoon niet winnen.”

Twitter avatar TheSun The Sun Tomorrow's front page: Seething Boris Johnson branded Jeremy Corbyn a "chicken" after the Labour leader blocked a snap General Election https://t.co/LtUUcvuyTm https://t.co/EA4XnjhAPu

De Britse premier is niet de enige die het op de voorpagina’s moet ontgelden. The Sun ziet de uitslag van de stemming vooral als een bewijs voor de lafheid van Labour-leider Jeremy Corbyn. „Bange kip” Corbyn durft volgens de krant geen nieuwe verkiezingen aan.

Ook The Daily Telegraph ziet Corbyn als de voornaamste boosdoener. „Hypocriete Corbyn weigert verkiezingen om de impasse te doorbreken”, kopt de krant. De Labour-leider sprak zich tot voor kort wel uit voor nieuwe verkiezingen, maar wil eerst dat een No Deal-Brexit definitief van tafel is voordat de Britten opnieuw naar de stembus gaan.

Te weinig steun voor vervroegde verkiezingen

Er worden geen vervroegde verkiezingen gehouden in het Verenigd Koninkrijk. 298 leden van het Lagerhuis stemden woensdagavond voor. Dit was niet genoeg – premier Johnson had er 434 nodig. Veel parlementariërs onthielden zich van stemmen, onder wie voornamelijk Labour-leden, zo zeggen bronnen tegen de BBC. 56 leden stemden tegen het voorstel.

Johnson had eerder op de avond aangekondigd dat hij vervroegde verkiezingen wilde houden op 15 oktober. Daarmee wilde hij proberen zijn meerderheid in het Lagerhuis terug te krijgen. Die oproep volgde nadat een meerderheid van het Lagerhuis had ingestemd met een wetsvoorstel over het blokkeren van een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Johnson verliest stemming om vervroegde verkiezingen te houden. Labour onthield zich van stemming. Uiteindelijk 298 stemmen voor. Dus geen 2/3-meerderheid.

Johnson wil verkiezingen op 15 oktober

Premier Boris Johnson wil dat er op 15 oktober vervroegde verkiezingen worden gehouden, zo heeft hij zojuist in het Lagerhuis aangekondigd. Rond 22.30 uur Nederlandse tijd zal het Lagerhuis hierover stemmen. Om dit door te laten gaan, is een meerderheid van tweederde nodig.

Johnsons voorstel werd door oppositiepartij Labour met hoon ontvangen, terwijl het juist de partij van Jeremy Corbyn was die de afgelopen maanden een stembusgang eiste. Corbyn wil echter geen verkiezingen, zo zei hij woensdag, totdat zeker is gesteld dat een No Deal-scenario van tafel is. Ook verweet hij Johnson, door toch verkiezingen te willen houden, in te gaan tegen de meerderheid in het Lagerhuis dat zich eerder middels een stemming verzette tegen een No Deal.

Tot deze week toonde Johnson zich geen voorstander van vervroegde verkiezingen. Nu hoopt hij met een stembusgang toch zijn meerderheid in het Lagerhuis terug te krijgen zodat een eventuele No Deal alsnog mogelijk wordt. Woensdagavond hield Johnson voor het parlement vol dat hij toch echt liever geen verkiezingen heeft: „Ik wil geen verkiezingen, de kiezers willen geen verkiezingen, maar dit Lagerhuis laat mij geen andere keuze."

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics "I don't want an election, the public don't want an election, but this House has left no other option" Boris Johnson makes case for snap election on 15 October, saying it's "completely impossible for government to function" MPs vote on the motion tonight https://t.co/GT9ComJyoD https://t.co/AockNo5B5Q

Wetsvoorstel om No Deal-Brexit te blokkeren mag naar Hogerhuis

Woensdag heeft het Lagerhuis - tegen de zin van de regering in - ingestemd met een wetsontwerp dat nieuwe uitstel van de Brexit mogelijk moet maken, met als doel een No Deal Brexit te blokkeren. In de eerste ronde werd gedebatteerd over de belangrijkste bepalingen in het voorstel. In de tweede ronde mochten parlementariërs stemmen over amendementen aan het wetsvoorstellen. Johnson hekelt het voorstel omdat het volgens hem alle onderhandelingsruimte in Brussel wegneemt.

Met de stemmingen heeft het Lagerhuis toestemming gegeven om het wetsvoorstel door het Hogerhuis te laten behandelen, dat vervolgens de wet definitief kan maken. Volgens Britse media heeft het Hogerhuis voor donderdag de agenda grotendeels leeggemaakt, om voldoende tijd over te houden om over het voorstel te praten.

Tegenstanders van een No Deal-Brexit vrezen dat het Hogerhuis niet voldoende tijd meer overhoudt om het voorstel te bespreken en een No Deal daarmee te voorkomen. Na dit weekend gaat het parlement tot 14 oktober met reces, terwijl de Brexit nu voor 31 oktober gepland staat. De uittreding werd al twee keer eerder uitgesteld.

Vanaf zijn aantreden in juli heeft premier Boris Johnson er steeds op gehamerd dat het Verenigd Koninkrijk de EU uiterlijk 31 oktober zou verlaten. Dat dit nu mogelijk niet gaat lukken, is pijnlijk voor hem en zijn regering.

Verkiezingen

Eerder op woensdag dreigde Johnson al dat hij vervroegde verkiezingen zou uitschrijven. Dit zou dan op 15 oktober moeten gebeuren – na het reces. Tot dusver maakte hij hier nog iets definitiefs over bekend. Voor vervroegde verkiezingen heeft de premier wel toestemming van het parlement nodig. Tenminste tweederde van het parlement moet met vervroegde verkiezingen akkoord gaan, wat betekent dat Johnson de steun van oppositiepartij Labour nodig zal hebben.

Het lijkt er tot nu toe echter op dat Corbyn zijn partij zal opdragen om niet voor vervroegde verkiezingen te stemmen, terwijl hij eerder juist wel opriep tot een nieuwe stembusgang. Hij zegt pas verkiezingen te willen wanneer zeker is gesteld dat een No Deal-Brexit van tafel is.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Weer nederlaag voor Johnson. Lagerhuis stemt met 327 voor en 299 tegen in met wetsvoorstel om No Deal op korte termijn uit te sluiten. Voorstel gaat nu naar Hogerhuis, waar men bereid is nachten door te halen om op tijd klaar te zijn.

Nieuw uitstel van de Brexit opnieuw iets dichterbij

Een nieuw uitstel van de Brexit is woensdag opnieuw dichterbij gekomen. Na een twee uur durend debat is het Britse Lagerhuis overeengekomen dat het Hogerhuis een wetsvoorstel over uitstel van de Brexit tot zeker 31 januari in principe mag behandelen. Daarmee komt een No Deal-Brexit, het scenario waar premier Boris Johnson al sinds zijn aanstelling op afkoerst, in het geding.

Woensdag stemden 329 parlementariërs voor het wetsontwerp waarmee een No Deal-scenario geblokkeerd kan worden. Dat is niet onverwacht. Dinsdagavond stemde het Lagerhuis namelijk al voor het agenderen van het wetsvoorstel vanavond. Het debat is echter nog niet afgelopen. Parlementariërs stemmen rond 20.00 uur over amendementen aan het wetsontwerp.

Meerderheid

In het voorstel, zo schrijft de BBC, staat dat premier Boris Johnson tot 19 oktober de tijd krijgt om de parlementariërs in het Lagerhuis achter zich te krijgen. Hij moet dan ofwel een meerderheid vinden voor een Brexit-akkoord, of een meerderheid achter een No Deal krijgen. Lukt hem dat niet, dan moet Johnson de EU aanschrijven om toestemming te vragen de Brexit tot zeker 31 januari volgend jaar uit te stellen. De EU mag daarop een andere datum voorstellen.

Na vanavond is het waarschijnlijk aan het Hogerhuis om te bepalen of het wetsvoorstel erdoorheen komt. Daarbij is tijd vooral het obstakel. In het Hogerhuis is weliswaar veel weerstand tegen een No Deal, maar tegenstanders van het wetsontwerp kunnen wel besluiten om tijd te rekken.

Britse media meldden woensdagochtend al dat de agenda van het Hogerhuis voor donderdag zoveel mogelijk wordt leeggemaakt, zodat de ‘Lords’ voldoende tijd hebben om het voorstel voor het weekend te behandelen. Volgende week wordt het parlement namelijk tot 14 oktober geschorst. De huidige Brexit-datum is vooralsnog 31 oktober.

De vraag is nu of premier Boris Johnson vervroegde verkiezingen zal aankondigen. Hij heeft daar wel een meerderheid in het Lagerhuis voor nodig.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics MPs vote by 329 to 300 to back a bill aimed at blocking a no-deal #Brexit Live updates: https://t.co/cnv2NwBLH2 https://t.co/gPesbYw3kb

Wat gebeurt er woensdagavond in het Britse Lagerhuis?

Het belooft opnieuw een gespannen dag te worden in Westminister. Het Britse Lagerhuis is woensdagmiddag opnieuw in debat gegaan over een wetsvoorstel dat het uitstellen van de Brexit tot zeker 31 januari mogelijk moet maken. Een deel van het Lagerhuis wil daarmee voorkomen dat het eind oktober, de huidige Brexitdatum, op een No Deal-Brexit uitdraait. Vanavond zullen de parlementariërs twee maal stemmen over het voorstel. Gaat een meerderheid akkoord, dan wordt het voorstel doorgeschoven naar het Hogerhuis. Naar verwachting zullen zij nog voor het weekend met uitsluitsel komen.

Dinsdagavond werd er ook al gestemd. Toen moesten de parlementariërs het eens worden over of het wetsvoorstel überhaupt op de agenda van woensdag mocht komen. 328 parlementariërs waren voor een debat, 301 stemden tegen. Het voorstel kon ook op steun van Conservatieve Lagerhuisleden rekenen, wat een klap voor Boris Johnson was. Hij had eerder op de dag nog gedreigd om partijgenoten die - tegen de partijlijn in - vóór het debat zouden stemmen (de 'rebels'), in ieder geval tijdelijk uit de fractie te zetten.

Lees ook: Johnson verliest grip op Brexit door rebellie van Conservatieven

De rebellerende partijleden waren dinsdag niet het enige probleem voor Johnson. Zijn regering raakte tijdens een debat de meerderheid in het Lagerhuis kwijt toen Tory Phillip Lee de overstap maakte naar de fractie van de Liberal Democrats. Zelfs met gedoogsteun van een tiental Noord-Ierse DUP-leden kunnen de Tories bij een stemming nu niet meer aan een meerderheid komen.

Vervroegde verkiezingen

Johnson hoopt dat nieuwe verkiezingen de uitkomst bieden. De volgende verkiezingen in het VK staan pas gepland voor 2022, maar als tweederde van het Lagerhuis voor vervroegde verkiezingen is, mag de regering deze volgens Britse wetten uitschrijven. Omdat Johnson echter geen meerderheid in het Lagerhuis meer heeft, heeft hij wel de steun van Labour-leden nodig om vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Labour-leider Jeremy Corbyn, die juist al maanden op nieuwe verkiezingen aanstuurt, zei echter alleen voor verkiezingen te willen stemmen als het Lagerhuis een No Deal-Brexit-scenario van tafel haalt. Volgens Britse analisten is het goed mogelijk dat, als het wetsontwerp wordt doorgeschoven naar het Hogerhuis, Johnson een plan voor verkiezingen ter tafel brengt.

Bankhangende Rees-Mogg zorgt voor hilariteit op Twitter

De aanvoerder van de Conservatieven in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, was dinsdag onderwerp van discussie. Tijdens het lange debat in het Lagerhuis lag hij onderuitgezakt op een van de bankjes. Collega's zagen zijn houding als misplaatste arrogantie, gezien de zwakke positie van de partij.

Op Twitter werd het beeld van de liggende Rees-Mogg al snel gedeeld en bewerkt.

Rees-Mogg werd liggend in een schilderij geplakt van de machtsgreep van Napoleon in 1799 in Frankrijk. Op de achtergrond is te zien hoe onder meer Donald Trump en Koningin Elizabeth toekijken.

 

Twitter avatar ScotsIndyDay IndependenceDay.scot I’m sorry you had to see this but, honestly, you know damn well it made you laugh n you’ll now happily want to inflict this on others too with a quick RT 😂😂😂😂 #JacobReesMogg https://t.co/hAT1ryeqlL

Door de onzekerheid rond de Brexit is het Britse pond de laatste dagen verder gedaald.

Twitter avatar tracyalloway Tracy Alloway A rare Resting Rees-Mogg pattern spotted in sterling. Bearish. https://t.co/VtsWq7IYJn

Ophelia werd in het schilderij van John Everett Millais vervangen door Rees-Mogg.

Boris Johnson verliest cruciale Brexit-stemming

Boris Johnson leed deze dinsdagavond een gevoelige nederlaag in het Britse Lagerhuis. De motie die zeer tegen zijn zin een No Deal-Brexit kan gaan voorkomen, werd zojuist aangenomen door een meerderheid van het parlement. 328 parlementariërs stemden voor en 301 tegen.

Door het aannemen van de motie heeft het parlement de vrijheid gekregen zijn eigen agenda te bepalen. Daardoor vindt woensdag een debat plaats over een wet die uittreding zonder akkoord op 31 oktober moet voorkomen. Boris Johnson wil koste wat kost op die datum uittreden.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Met 328 voor en 301 tegen winnen de rebellen/oppositie. Morgen debat over wet die No Deal moet voorkomen. ‘Slechte start Boris’ roept iemand in het Lagerhuis.

Johnson zei na afloop van de stemming tegen het Lagerhuis dat het parlement op „het punt staat om iedere Brexit-deal te vernielen”. We moeten een keuze maken, zei de premier tegen de parlementariërs. „Ik wil geen verkiezingen, maar als het Lagerhuis morgen voor deze wet stemt, dan zal het publiek moeten kiezen.”

Voor het uitschrijven van verkiezingen heeft Johnson ook steun van tweederde van de parlementariërs nodig. Dinsdag verloor hij die meerderheid toen een Conservatieve parlementariër naar de Liberal Democrats overstapte.

Lees ook de analyse van onze correspondent in het Verenigd Koninkrijk: Boris Johnson bungelt en spartelt en is afhankelijk van het Lagerhuis

Ierland: risico op No Deal-Brexit neemt toe

Ierland ziet de kansen op een No Deal-Brexit intussen stijgen. Het land scherpt zijn voorbereidingen op dat scenario aan en waarschuwt ook Ierse bedrijven zich voor te bereiden.

„De regering werd deze avond geïnformeerd over de laatste stand van zaken rond de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, in die context merken we een toegenomen risico op een No Deal-Brexit op”, verklaarde de Ierse regering dinsdag volgens persbureau Reuters.

Eerder op de dag herhaalde de Ierse regeringsleider Leo Varadkar, die dinsdag ook de Amerikaanse vice-president Mike Pence ontving, al zijn steun voor het onderhandelingsresultaat dat het Verenigd Koninkrijk eerder met de EU bereikte. Ierland wil een harde grens op het eiland, tussen Ierland en Noord-Ierland, voorkomen.

„De regering merkt op dat een aantal exercities de komende weken in de planning staan die de voorbereidingen verder moeten verfijnen en ons crisismanagement in het geval van No Deal-Brexit aanscherpen.”

Inmiddels begint het Lagerhuis weer vol te stromen met parlementariërs. De resultaten van hun stemming zullen naar verwachting na 23.00 uur bekend worden. Ze stemmen voor de motie die het parlement de macht geeft om eigen wetsvoorstellen te agenderen. Dat is een belangrijke stap in de poging van een deel van het parlement om uitreding zonder akkoord te voorkomen.

Rees-Mogg: het gaat allemaal over het ontkennen van Brexit

Jacob Rees-Mogg, een prominente Brexiteer, vindt dat parlementariërs de stem van de Britse bevolking moeten respecteren. Een meerderheid stemde tijdens het referendum in 2016 voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De procedure om de parlementaire agenda over te nemen, zoals eerder op dinsdagavond voorgesteld door zijn collega Oliver Letwin, noemde hij tijdens het debat „constitutioneel onregelmatig” en een schending van de uitvoerende macht van de regering. Volgens Rees-Mogg ondermijnt het voorstel regels die „burgers beschermen tegen tirannie”.

Het wetsvoorstel waarover morgen wellicht gestemd wordt, noemde Rees-Mogg „een bewuste poging om de zaden voor een tweede referendum te zaaien of de uittreding helemaal te stoppen. Het gaat allemaal over het ontkennen van Brexit.”

Voorzitter Lagerhuis geeft toestemming voor Brexit-spoeddebat

Het Conservatieve Lagerhuislid Oliver Letwin vroeg het spoeddebat aan. Foto AFP/PRU

John Bercow, voorzitter van het Lagerhuis, heeft zoals verwacht het spoeddebat over Brexit goedgekeurd. Daarom had Conservatieve parlementariër Oliver Letwin gevraagd. Naast goedkeuring van Bercow kreeg hij ook de benodigde steun van zijn collega's.

Letwin zei dat het „met het oog op de beslissing van de regering om het parlement op te schorten, voor parlementariërs van belang is geworden om te bespreken of ze een No Deal-Brexit willen accepteren”. Het debat zal maximaal drie uur duren of tot 23.00 uur deze avond. Daarna volgen eventuele stemmingen.

Twitter avatar HouseofCommons UK House of Commons The application for an emergency debate on European Union (Withdrawal) has been approved by the Speaker. The debate will follow today's Ten Minute Rule Motion on clean air and will last for three hours.

In het Lagerhuis zei Letwin:

„Dit is de laatste kans van het parlement om een No Deal-Brexit op 31 oktober te blokkeren. Als het Lagerhuis vanavond voor deze motie stemt, zal het zichzelf de mogelijkheid geven om morgen voor dat wetsvoorstel te stemmen. Het is tijd om te beslissen.”

Met het spoeddebat hopen de Lagerhuisleden de controle over de parlementaire agenda over te nemen in een poging No Deal-Brexit te voorkomen. Als het Lagerhuis daarmee instemt, brengen ze woensdag een wet in die premier Boris Johnson zal dwingen om Brexit uit te stellen tot het parlement een nieuw akkoord - of een No Deal-Brexit - steunt.

Johnson is hier fel tegen, omdat hij denkt dat een dergelijke wet zijn onderhandelingspositie met de EU zal verzwakken. Nieuwe verkiezingen uitschrijven zijn een optie, maar ook daarvoor heeft Johnson steun van tweederde van het Lagerhuis nodig.

Parlementariër vertrekt, Johnson raakt meerderheid in Lagerhuis kwijt

De Conservatieve regering van Boris Johnson is net haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijtgeraakt.

Het Conservatieve Lagerhuis-lid Philip Lee (Bracknell) stapte tijdens een toespraak van premier Boris Johnson in het Lagerhuis over van de zijde van de Tories naar de Liberal Democrats. De partij van Boris Johnson raakt daarmee de meerderheid in het Lagerhuis kwijt.

De overstap werd vastgelegd op de livestream van het Lagerhuis:

Twitter avatar davidschneider David Schneider Actual live footage of the government majority going down the pan. Excellent making room by the LibDems there. https://t.co/n2559fGITf

In een verklaring over zijn vertrek schrijft Lee dat de Brexit die de regering-Johnson „agressief nastreeft” het land in zijn ogen zal schaden. „Het zet levens en de leefbaarheid onnodig op het spel en brengt de integriteit van het Verenigd Koninkrijk moedwillig in gevaar.”

Labour-leider Jeremy Corbyn smaalde op het einde van zijn reactie op Johnsons toespraak over de G7, dat de regering „geen mandaat, geen moraliteit en vanaf vandaag, geen meerderheid heeft.”

Krachtmeting tussen premier Johnson en het Lagerhuis

Dinsdag keert het Britse Lagerhuis terug van zomerreces en het parlement staat meteen voor een krachtmeting met premier Boris Johnson. Parlementariërs hebben een spoeddebat aangevraagd over een wetsvoorstel dat maandag werd gepresenteerd om een No Deal-Brexit nagenoeg onmogelijk te maken. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt premier Boris Johnson gedwongen drie maanden uitstel te vragen als er op 19 oktober nog geen door het parlement goedgekeurde Brexit-deal ligt. Lagerhuis-voorzitter John Bercow besluit later op de dag of hij toestemming geeft voor het aangevraagde debat over dit wetsvoorstel.

Johnson reageerde maandag al ontstemd op het wetsvoorstel omdat het zijn onderhandelingsruimte in Brussel zou ondermijnen. Hij dreigde de Conservatieve parlementsleden die voor het wetsvoorstel stemmen -„de rebellen”- uit de partij te zetten. Volgens Britse media wil Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijven als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Verkiezingen

Of er dan ook daadwerkelijk verkiezingen komen, hangt af van de steun in het Lagerhuis: tweederde moet instemmen. Hoe reëel dit scenario is, is niet duidelijk. Labourleider Jeremy Corbyn zei maandag verkiezingen te steunen. Maar volgens de BBC groeit de weerstand tegen nieuwe verkiezingen binnen de partij. Sommige Labour-kopstukken vrezen dat als er eenmaal is ingestemd met nieuwe verkiezingen, Johnson de stembusgang voorbij de Brexit-deadline zal schuiven en zich ondertussen niets zal aantrekken van eventuele anti-No Deal-wetgeving vanuit het Lagerhuis.

De premier ontkende dit dinsdag en benadrukte dat eventuele verkiezingen zouden plaatsvinden voordat op 17 oktober de Europese Raad bijeenkomt. Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat, mét of zonder deal.

Vanaf volgende week staat het parlement sowieso buiten spel. Johnson heeft het parlement geschorst van 9 september tot 14 oktober. Voor die tijd zal het Lagerhuis dus tot een beslissing moeten komen.

Brits voorstel

Ondertussen laat de Europese Unie weten dinsdag nog geen voorstel te hebben ontvangen van de Britten over hoe ze de impasse rond de Brexit-onderhandelingen kunnen doorbreken. „Ik kan niet zeggen dat we een concreet voorstel hebben gezien", liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Ze zei dat er een „duidelijke mogelijkheid” ligt dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat zonder deal.

Lees ook het interview met de minister van Brexit-Zaken: 'No Deal komt alleen door onwrikbare EU'

'Verkiezingen op 14 oktober als Lagerhuis No Deal-Brexit blokkeert'

De dreiging van nieuwe verkiezingen voor Groot-Brittanië is nog niet van de lucht, melden Britse media waaronder de omroep BBC op basis van bronnen. Als het Lagerhuis dinsdag voor de No Deal-Brexitblokkade stemt, is de verwachting dat premier Boris Johnson op 14 oktober alsnog nieuwe verkiezingen zal voorstellen.

So PM just repeated his claim that he doesn’t want an election but will not accept a delay whatever happens - refusing to spell it out but in other words, he’ll call a rapid election if he has to - in about six weeks time

— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) September 2, 2019

Tweederde van het parlement moet instemmen met nieuwe verkiezingen. De kans dat dit gehaald zou worden is zeer aanwezig: Labourleider Jeremy Corbyn heeft al verklaard dat het een goed idee zou zijn als de Britten opnieuw naar de stembus zouden gaan.

De Europese Raad komt op 17 oktober bij elkaar. Volgens de Britse tabloid The Sun, die het nieuws als eerste bracht, wil Johnson voor die tijd een nieuw Lagerhuis bij elkaar hebben. Premier Johnson wil dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk 31 oktober uit de EU stapt - met of zonder deal.

Tot 2015 kon een premier op eigen gezag het parlement ontbinden en verkiezingen uitroepen. Door nieuwe wetgeving is de goedkeuring van zo’n besluit door het Lagerhuis met een tweederde meerderheid sindsdien nodig.

Wetsvoorstel om No Deal-Brexit te voorkomen, geen verkiezingen

Parlementsleden van Britse oppositiepartijen hebben maandag een wetsvoorstel gepresenteerd dat een No Deal-Brexit nagenoeg onmogelijk moet maken. Ze worden hierin gesteund door verschillende parlementariërs van de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson. Dinsdag wordt er over het voorstel in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd.

De wet zou de Britse premier dwingen om opnieuw drie maanden uitstel van de Brexit te vragen als er op 19 oktober nog geen deal ligt. Zelfs de exacte brief die de premier daarvoor aan de EU zou moeten sturen is in het wetsvoorstel opgenomen.

Johnson heeft de aanval geopend op de Conservatieve "rebellen", zoals ze in de Britse pers worden genoemd, die de wet steunen. De premier zegt ze uit zijn partij te zetten als ze het wetsvoorstel steunen. Johnson's Conservatieve Partij heeft momenteel een meerderheid met één zetel.

Geruchten over nieuwe verkiezingen

De media tuurden maandagavond in Londen gespannen naar de voordeur van de ambtswoning van de premier in afwachting van de uitkomst van een spoedbijeenkomst met het kabinet. Volgens de Britse tabloid The Sun zou Johnson uit zijn op nieuwe parlementsverkiezingen. Mede door deze geruchten daalde de waarde van het pond ten opzichte van de dollar meer dan 1 procent.

Johnson tijdens zijn toespraak voor de deur van 10 Downing street. Foto Neil Hall/EPA

Johnson drukte de geruchten tijdens zijn bijeenkomst snel de kop in: „Ik wil geen verkiezingen, jullie willen geen verkiezingen. Laten we Brexit afronden voor 31 oktober.”

Premier Johnson wil dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk op 31 oktober uit de EU stapt - met of zonder deal. Dinsdag komt het Lagerhuis voor het eerst sinds het zomerreces bij elkaar. Maar niet voor lang: Johnson heeft besloten het parlement 35 dagen te schorsen - van 9 september tot en met 14 oktober.

Welkom in dit blog

Welkom in dit Brexitblog. Hier houden we u bij over de laatste ontwikkelingen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, die op 31 oktober gepland staat.