Beeldende kunst

Wilhelminaring naar Tirzo Martha voor hele oeuvre

Beeldhouwer, cineast, schrijver en performancekunstenaar Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao 1995) kreeg zaterdag de elfde Wilhelminaring uitgereikt. Sinds 1998 wordt deze tweejaarlijkse prijs uitgereikt aan een beeldend kunstenaar voor zijn of haar gehele oeuvre.

De keuze viel dit jaar op Martha vanwege zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk. „Zijn beelden vallen op door hun geconcentreerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale”, aldus het juryrapport. Ook wordt zijn onconventionele materiaalgebruik geprezen. In plaats van marmer en staal, verkiest Martha emmers, wasknijpers, autobanden, tekstborden en afgedankte spullen. Ze leiden tot intrigerende installaties waarmee hij vaak een verhaal vertelt over de Caribische maatschappij.

Martha, een geëngageerd kunstenaar, werkt zowel op Curaçao als in Nederland. Op 29 augustus werd in Den Haag van hem het beeld De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen onthuld. In 2017 waren zijn installaties in een grote overzichtstentoonstelling te zien in het Museum Beelden aan Zee.

De prijs werd eerder toegekend aan Auke de Vries, Maria Roosen en Joep van Lieshout. (NRC)