Zakenman en filantroop Jacob Gelt Dekker overleden

Ondernemer en filantroop Jacob Gelt Dekker is zondag overleden. De excentrieke voormalige tandarts investeerde miljoenen in projecten op Curaçao.

Archiefbeeld van Gelt Dekker.
Archiefbeeld van Gelt Dekker. Foto Marcel Hemelrijk/ANP

Ondernemer en schrijver Jacob Gelt Dekker is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Amsterdam Publishers zondagavond bekendgemaakt. Dekker was al enige tijd ziek en is overleden in zijn woning in Key West in de Amerikaanse staat Florida. Hij leed aan verschillende vormen van kanker.

Dekker werkte de eerste jaren van zijn carrière als tandarts. Hierna ging hij ondernemen en bouwde hij een kapitaal op met onder andere het opzetten van fotozaken en de autoverhuurketen Budget Rent a Car. Ook heeft hij meerdere boeken geschreven, waaronder een kinderboek. Zijn laatste boek over immigratie heeft hij niet kunnen afmaken, schrijft Amsterdam Publishers.

Vooral op Curaçao was de multimiljonair zeer bekend. Hij begon het hotel Kurá Hulanda, in een achterstandsbuurt in Willemstad. Tientallen verslaafden die hier op straat leefden, gingen voor hem aan het werk. Ook richtte Dekker op het eiland een congrescentrum, een wetenschappelijk instituut en een museum voor slavernijgeschiedenis op.

Filantroop

Op het eiland werd de zelfverklaarde weldoener niet altijd gewaardeerd. In columns stelde hij openlijk „corruptie, criminaliteit en domheid” binnen het bestuur en de Curaçaose samenleving aan de kaak, tot grote frustratie van de machthebbers op het eiland. Dit leidde er in 2006 zelfs toe dat Antilliaanse regerings- en oppositiepartijen opriepen tot een boycot van de miljonair.

De ondernemer werd beschouwd als een excentrieke zakenman en een erudiete filantroop. Hij bezat onder meer woningen in de Verenigde Staten, Nederland en op Curaçao.

A remarkable man died today: Jacob Gelt Dekker (22 April 1948 - 1 September 2019, Key West). We will remember him with great fondness. He was not able to finish his latest book about immigrants. R.I.P. Jacob.

Geplaatst door Amsterdam Publishers op Zondag 1 september 2019

Correctie (3 september 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd ‘Gelt Dekker’ abusievelijk als de achternaam van de overleden ondernemer gebruikt. Dat klopt niet. Jacob Gelt zijn zijn twee voornamen, Dekker is de achternaam. Hierboven is dat aangepast.