Orkaan Dorian bereikt de Bahama’s als storm van zwaarste categorie

Het Amerikaanse instituut voor orkanen waarschuwt voor „levensbedreigende omstandigheden” op de Bahama’s door orkaan Dorian, nu ingeschaald in categorie 5.

Een satellietbeeld van Dorian.
Een satellietbeeld van Dorian. Foto HO/AFP

De orkaan Dorian heeft zondag de Abaco-eilanden, in de noordelijke Bahama’s, bereikt als storm in de zwaarste categorie (categorie 5). Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) waarschuwt voor „levensbedreigende omstandigheden”. Er kunnen windsnelheden tot 295 kilometer per uur voorkomen.

Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. De eerste beelden van de Abaco-eilanden laten zware schade aan huizen en een overstromingen zien:

Twitter avatar WPLGLocal10 WPLG Local 10 News First video coming in from Bahamas after Dorian passed through and it’s complete devastation https://t.co/8c91KTEBkU https://t.co/LdvVQFstWY

Volgens het Amerikaanse instituut is Dorian de sterkste orkaan ooit gemeten die het noordwesten van de Bahama’s bereikt. Het NHC waarschuwt voor twee dagen met aanhoudende zware regenval en hoge golven.

Zo’n 73.000 mensen zouden getroffen kunnen worden door het noodweer. Lokale autoriteiten adviseerden eilandbewoners al om naar het vasteland te gaan. Ook toeristen zijn gevraagd te vertrekken. De Bahamaanse premier Hubert Minnis zei daarover zaterdagavond al: „Huizen, woningen, gebouwen kunnen worden vervangen. Levens niet.”

Het orkaanadvies van het Amerikaanse NHC:

Lees ook eerdere berichtgeving over Dorian

Verloop onzeker

Naar verwachting krijgen vooral de Abaco-eilanden het zondagmiddag lokale tijd zwaar te verduren. Mogelijk blijft Dorian meer dan een dag in die regio hangen. Het is niet duidelijk hoe de orkaan daarna verder zal trekken. Mogelijk komt de storm aan land in Florida, maar het kan ook zo zijn dat het oog boven zee blijft en Dorian langs de kust van de Verenigde Staten verder naar het noorden trekt. Uit voorzorg zijn in delen van Florida enkele bewoners opgeroepen te vertrekken, waaronder in laaggelegen gebieden.

De hele week wordt het traject van Dorian nauwlettend gevolgd, ook door de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zegde een bezoek aan Polen af en riep zondag op tot voorzichtigheid. „Het lijkt erop dat dit een van de zwaarste orkanen ooit is”, schreef hij op Twitter.

Bekijk beelden van de storm vanaf vrijdag tot zondagochtend: