KNVB gaat harder optreden tegen discriminatie bij amateurvoetbal

Voetbalclub SC Hoge Vucht bestaat niet meer.
Voetbalclub SC Hoge Vucht bestaat niet meer. Foto Daniel Niessen

Voetbalbond KNVB gaat harder optreden tegen discriminatie in het amateurvoetbal. Dat bevestigt de voetbalbond na vragen van NRC. Vanaf dit seizoen worden meldingen van discriminatie op het voetbalveld apart geregistreerd, terwijl het voorheen onder de noemer „grensoverschrijdend gedrag” viel.

Lees ook: SC Hoge Vucht: een voetbalclub waar kantinestoelen en glazen door de lucht vlogen

De KNVB verwacht dat daardoor gerichter kan worden opgetreden tegen clubs die zich misdragen. Ingrijpen kan via het tuchtsysteem van de voetbalbond, maar de KNVB gaat teams die in de fout gaan ook een cursus in het omgaan met diversiteit aanbieden.

Vorig seizoen werd de volledige club SC Hoge Vucht uit Breda uit de competitie gehaald, vanwege de vele incidenten. Het is een sanctie die zelden wordt toegepast, voor het laatst in 2014. In de uitspraak van de tuchtcommissie wordt het optreden van de KNVB rondom racisme bekritiseerd. Zo heeft de KNVB volgens de uitspraak „niet adequaat” opgetreden tegen ploegen, spelers en supporters die discrimineerden.

Nieuwe inspanningen van de bond zijn volgens de onafhankelijk opererende tuchtcommissie noodzakelijk, zoals opleidingen, onderzoek en adequate tuchtmaatregelen. „De bekende slogans uit de Champions League en eredivisie zoals ‘No to racism’ moeten ook in het amateurvoetbal worden waargemaakt”, staat in de uitspraak.

Een woordvoerder van de KNVB stelt dat de voetbalbond er alles aan doet om racisme en discriminatie van de voetbalvelden te weren. De tuchtcommissie werkt onafhankelijk van de KNVB en kan hier dus een andere zienswijze op nahouden. Wel is het volgens de woordvoerder belangrijk dat racistische incidenten worden gemeld, want alleen dan kan er worden opgetreden. „We hebben de hele voetbalgemeenschap nodig om dit probleem goed in kaart te brengen en hier samen verandering in te kunnen brengen.”

SC Hoge Vucht pagina S4-7