‘Tientallen doden bij luchtaanval op Houthi-gevangenis in Jemen’

Volgens de door Saoedi-Arabië geleide coalitie werd een opslagplaats voor drones en raketten geraakt.

Archiefbeeld. Al vier jaar woedt een burgeroorlog in Jemen.
Archiefbeeld. Al vier jaar woedt een burgeroorlog in Jemen. Foto Yayha Arhab/EPA

In Jemen zijn zondag bij een luchtaanval op een gevangenis van de Houthi-rebellen tientallen doden gevallen. Het Rode Kruis maakt zondagmiddag melding van zeker honderd dodelijke slachtoffers, schrijft persbureau Reuters. Er zouden nog lichamen uit het puin worden gehaald.

Het gaat volgens de Houthi’s voornamelijk om soldaten van het regeringsleger. Een woordvoerder van de regering sprak zondagochtend van zeker zestig doden.

Er zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen, maar deze aantallen zijn nog niet bevestigd. Volgens omwonenden werd het gebied zeven keer geraakt tijdens de luchtaanval.

Doelwit wapenopslag

Volgens de door Saoedi-Arabië geleide coalitie was het doelwit, gelegen in de zuidwestelijke stad Dhamar, een opslagplaats voor drones en raketten. De coalitie zegt dat de luchtaanval „in overeenstemming was met internationaal humanitair recht” en „dat alle voorzorgsmaatregelen genomen zijn om burgers te beschermen.”

Het Rode Kruis heeft een team met „urgente medische benodigdheden” naar de stad gestuurd. Franz Rauchenstein, hoofd van de missie in Jemen, schrijft op Twitter op de getroffen locatie gevangenen te hebben bezocht. Voormalige gedetineerden verklaren tegenover persbureau AP dat de Houthi’s in en rond de gevangenis wapens herstelden.

Humanitaire ramp

De burgeroorlog in Jemen tussen Houthi-rebellen, gesteund door Iran, begon toen zij eind 2014 de regering uit de hoofdstad Sanaa verdreven. Een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert sindsdien de Houthi’s te verdrijven. Die coalitie voert regelmatig luchtaanvallen uit waarbij veel burgerslachtoffers vallen.

De burgeroorlog kostte inmiddels aan tienduizenden Jemenieten het leven, twee miljoen burgers sloegen op de vlucht. De Verenigde Naties willen dat de strijdende partijen een bestand sluiten. De humanitaire situatie in het land is nijpend: miljoenen zijn afhankelijk van voedselhulp. Vaak breekt ook cholera uit.