PSV wint van RKC, Vitesse nieuwe koploper, ruime zege Ajax

Vitesse gaat aan kop na winst op AZ. Feyenoord won uit van Willem II en heeft daarmee de eerste competitiezege van dit seizoen binnen. Eerder zondag won Ajax met ruime cijfers van Sparta.

Steven Bergwijn en Timo Baumgartl van PSV, Anas Tahiri van RKC Waalwijk.
Steven Bergwijn en Timo Baumgartl van PSV, Anas Tahiri van RKC Waalwijk. Foto ANP/VI IMAGES

PSV heeft na drie nederlagen op rij zondagavond in Waalwijk weer eens gewonnen bij RKC. Eerder op zondag werd Vitesse de nieuwe koploper in de eredivisie nadat het met 2-1 won van AZ. Feyenoord won gelijktijdig met 1-0 van Willem II, maar staat nog steeds op de negende plek. Zondagmiddag won Ajax met ruime cijfers van Sparta (1-4).

De Eindhovense ploeg kwam voor rust wel op achterstand, maar trok de wedstrijd in het laatste half uur naar zich toe: 1-3. Verdediger Melle Meulensteen zette RKC in de 43e minuut op voorsprong. PSV kwam halverwege de tweede helft op gelijke hoogte dankzij een eigen doelpunt van Paul Quasten. In het laatste kwartier scoorden PSV’ers Timo Baumgartl en Kostas Mitroglou. De Griekse spits had donderdag ook al gescoord in de Europese return op Cyprus tegen Apollon Limassol (0-4).

Vitesse koploper

De Arnhemse ploeg versloeg op eigen veld AZ met 2-1 na een hectische slotfase. Matus Bero verzilverde diep in de extra tijd namens de thuisclub een strafschop.

De koppositie voor Vitesse in het klassement geeft wel een vertekend beeld, doordat onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en AZ vanwege Europese wedstrijden één ronde minder hebben gespeeld. In de huidige stand staan Ajax en PSV respectievelijk op 2 en 3. De Eindhovense club gaat de interlandperiode in met tien punten uit vier duels, evenveel als Ajax.

Eerste nederlaag AZ

Voor AZ was het de eerste nederlaag deze competitie. Vitesse daarentegen is nog steeds ongeslagen. De ploeg van coach Leonid Sloetski profiteerde op de ranglijst onder meer van de nederlaag van de onttroonde koploper Willem II tegen Feyenoord (0-1).

Ondanks de zware inspanning afgelopen donderdag in Brussel tegen Royal Antwerp FC (1-4 na verlenging) leek AZ goed stand te houden in Arnhem. De Alkmaarse formatie kwam op voorsprong dankzij Teun Koopmeiners, die doel trof uit een strafschop. Vlak voor rust maakte Tim Matavz gelijk.

Daarna bleef het vermoeide AZ overeind, al was Danilho Doekhi met een kopbal op de paal dicht bij 2-1. Een ongelukkige handsbal bij nieuwkomer Zakaria Aboukhlal (ex-PSV) kostte AZ alsnog een punt in Arnhem.

Eerste competitiezege Feyenoord

Voor Feyenoord is het de eerste competitiezege van dit seizoen. De ploeg van trainer Jaap Stam kwalificeerde zich eerder deze week voor de groepsfase van de Europa League en boekte in Europa al een paar overtuigende zeges, maar in de eredivisie wilde het steeds maar niet lukken.

Tegen Sparta (2-2), Heerenveen en FC Utrecht (twee keer 1-1) moest de ploeg van Stam steeds genoegen nemen met een gelijkspel. Dankzij de zege in Tilburg heeft Feyenoord de schade zo redelijk beperkt kunnen houden in de fase waarin Stam nog zoekende is naar zijn ideale elftal.

Ajax tegen Sparta

Ajax won zondagmiddag uit tegen het gepromoveerde Sparta Rotterdam vrij eenvoudig met 1-4. Het elftal van trainer Erik ten Hag behaalde daarmee de derde ruime overwinning in de eredivisie op rij en is bezig aan een goede opening van het voetbalseizoen. Ajax haalde tien punten uit de eerste vier competitiewedstrijden en staat nu op de eerste plek. Ajax plaatste zich afgelopen week voor de groepsfase van de Champions League en won eerder de Johan Cruijff Schaal.

Ajax begon slordig op Het Kasteel. Het leek wel of Jurgen Mattheij de bezoekers wakker schudde. Hakim Ziyech, staand op de doellijn, kon nog maar net voorkomen dat de verdediger van Sparta met een kopbal scoorde. Nog geen minuut later leidde Ajax met 0-1. Quincy Promes bekroonde zijn basisplaats op aangeven van Martínez met de openingstreffer.

Er kwam voor Promes een plaatsje vrij in het elftal omdat niet Klaas-Jan Huntelaar, maar Dusan Tadic als spits begon. Diezelfde Tadic stelde Ziyech in de 31e minuut in staat voor 0-2 te zorgen. Het duel verloor zijn laatste beetje spanning toen Tadic in de 58e minuut een strafschop benutte. Ziyech tekende in de 60ste minuut eerst nog voor 0-4, voordat Halil Dervisoglu wat terug kon doen voor Sparta. (ANP/NRC)