Vervormde schedels in een graf

Archeologie

Tussen de 12 en 16 jaar oud waren ze, de drie jongens die tussen 415 en 560 na Christus het leven lieten in wat nu Kroatië is. Het was de tijd van de ineenstorting van het West-Romeinse Rijk: vanuit Azië drongen de Hunnen Europa binnen en dreven plaatselijke stammen voor zich uit. Deze periode van de Grote Volksverhuizing was chaotisch, en mensen hadden er veel voor over om hun identiteit te bewaren. Dat blijkt uit de vorm van de drie Kroatische schedels, waarover onlangs werd gepubliceerd in PLOS ONE. Archeologen onderzochten de herkomst van de skeletten waartoe de schedels behoorden. Twee schedels waren langwerpig vervormd door het hoofd met strakke doeken te omwikkelen. Het DNA van deze schedels wees op een afkomst uit het oosten van Azië en het Midden-Oosten, nieuwkomers dus. Het DNA van de niet-vervormde schedel duidde op een Europese komaf. De jongens zijn om het leven gekomen door ondervoeding of ziekte. Ondanks hun verschillende komaf lagen ze samen in een graf.