Urenlange gevechten en bomaanslag bij ‘grootschalige aanval’ Taliban op Kunduz

De aanval vindt plaats ondanks het feit dat er vredesbesprekingen gaande zijn. Zeker 36 Taliban-strijders zouden zijn gesneuveld.

Afghaanse veiligheidstroepen rijden rond, terwijl de Taliban een grootschalige aanval heeft geopend op de stad Kunduz.
Afghaanse veiligheidstroepen rijden rond, terwijl de Taliban een grootschalige aanval heeft geopend op de stad Kunduz. Foto EPA

De Taliban zijn zaterdag een grootschalige aanval begonnen op de Afghaanse stad Kunduz. Bij urenlange gevechten zijn vooralsnog 36 strijders van de groepering om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten tegen internationale persbureaus. Een zelfmoordaanslag kostte nog eens tien mensen het leven. Ook zouden tientallen burgers gewond zijn geraakt.

De Taliban eisen dat alle buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrekken. Kunduz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar Nederland tussen 2011 en 2013 politiemensen trainde.

Er zijn in Afghanistan nog zo’n 20.000 NAVO-troepen gestationeerd om het lokale leger te trainen in hun strijd tegen de Taliban en een aan IS-gelieerde terroristische groepering. Zabihullah Mujahid, woordvoerder van de Taliban, zei eerder op de dag op Twitter dat het om een „grootschalige aanval” gaat:

Twitter avatar Zabehulah_M33 Zabihullah (..ذبـــــیح الله م ) #AlFath
#Breaking: Large scale attacks underway on #Kunduz capital from 4 directions.
Mujahidin have reached city peripheries from Khanabad Bandar, Imam Sahib Bandar, Zakhelo, Kabul Bandar, Zar Kharid & Se Darak areas, enemy base & CPs overrun, 10 killed & multiple wounded.

Volgens de gezondheidsinstanties in Kunduz zijn er ook meerdere burgerdoden gevallen. Ook zouden 41 gewonde burgers in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Vredesoverleg

De aanval vindt plaats terwijl er een vredesoverleg gaande is tussen de Taliban en de Verenigde Staten in Doha, de hoofdstad van Qatar. Dat moet leiden tot het einde van de oorlog die in Afghanistan uitbrak in 2001. Een woordvoerder van de Afghaanse president Ashraf Ghani zegt tegen AP dat de aanval „volledig indruist tegen de vredesbesprekingen”.

Lees ook dit opiniestuk van politiek analist Joris Versteeg over de vredesonderhandelingen: Westen vertilt zich opnieuw aan Afghanistan

De Taliban hebben inmiddels weer controle over bijna de helft van het land. Sinds 2001 is hun territorium niet zo groot geweest. In Kunduz hebben zij in ieder geval al het ziekenhuis in handen. Er zouden aan beide zijden dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Het Afghaanse ministerie van Defensie zegt tegen AP dat er 36 Talibanstrijders zijn gedood bij luchtaanvallen en op de grond. Maar die claim werd zaterdagochtend door Mujahid op Twitter ontkend:

Twitter avatar Zabehulah_M33 Zabihullah (..ذبـــــیح الله م ) #Kunduz operation is progressing smoothly, enemy claims of causing Mujahidin casualties or halting Mujahidin advance is false & we reject it.

De patiënten van het ziekenhuis zouden volgens het Afghaanse ministerie van Defensie zijn gegijzeld door de Taliban. Om hoeveel patiënten het gaat is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie valt het leger het ziekenhuis niet aan uit angst voor burgerslachtoffers.