Politie Hongkong drijft demonstranten uiteen met traangas en blauw water

De demonstratie van zaterdag was verboden door de politie. Toch gingen opnieuw veel mensen in Hongkong de straat op.

Een demonstrant in Hongkong staat zaterdag naast een in brand gestoken wegblokkade.
Een demonstrant in Hongkong staat zaterdag naast een in brand gestoken wegblokkade. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

De politie van Hongkong heeft zaterdag met traangas en blauw gekleurd water demonstranten uiteen gedreven die zich hadden verzameld voor het regeringsgebouw in de stad. Het blauwe water moet ervoor zorgen dat de politie de activisten op straat kan herkennen. De actievoerders droegen volgens persbureau AP helmen en gasmaskers en gooiden objecten en molotovcocktails naar de politie. De demonstranten trokken zich terug na het ingrijpen van de politie.

Ondanks het feit dat de politie zaterdag demonstraties had verboden, gingen toch op meerdere plekken in Hongkong mensen de straat op. Het is het dertiende weekend op rij dat er protesten zijn in de stad. De politie had de demonstratie van zaterdag verboden omdat zij zei te vrezen voor „verwoestingen op grote schaal en verstoring van de openbare orde”.

Twitter avatar jasonyng Jason Y. Ng BREAKING: Hong Kong Police for the first time deployed water cannons infused with blue dye. The idea is to identify protesters and facilitate arrests. Carrie Lam reportedly told her cabinet that she would “lock them all up.” Looks like she meant what she said. https://t.co/N10HzNggk8
Lees ook deze analyse: Blijft Hongkong een veilige zakelijke haven?

Omstreden uitleveringswet

De protesten begonnen drie maanden geleden als verzet tegen een wet die het mogelijk moest maken verdachten uit te leveren aan China. De demonstranten in Hongkong vreesden dat politieke dissidenten met behulp van de nieuwe uitleveringswet gemakkelijker naar China zouden kunnen worden gestuurd. Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Sinds de aansluiting van de stad bij China geniet Hongkong een speciale status, het zogeheten ‘een land, twee systemen’-beleid. Inwoners hebben er meer vrijheden dan op het vasteland.

Inmiddels is de wet uitgesteld, maar niet definitief geschrapt. Persbureau Reuters meldde vrijdag op basis van meerdere bronnen dat Hongkongs hoogste bestuurder, Carrie Lam, eerder deze zomer wel aan de regering in Beijing voorstelde toe te geven aan twee eisen van de demonstranten: definitieve intrekking van de omstreden wet en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld. Maar zij kreeg geen toestemming van Beijing.

Joshua Wong opgepakt, maar ook weer snel op borgtocht vrij

Vrijdag werd bovendien Joshua Wong, het 22-jarige kopstuk van de prodemocratische beweging in Hongkong, gearresteerd, op verdenking van deelname aan illegale protesten. Ook drie andere activisten zijn opgepakt: Andy Chan, Agnes Chow en Ivan Lam. Later op de dag werden Wong en Chow wel weer op borgtocht vrijgelaten.

Voor maandag en dinsdag staat een algehele staking in Hongkong op het programma. Scholieren en studenten worden daarnaast opgeroepen tot een onderwijsstaking. Demonstranten willen ook weer actie voeren bij het vliegveld. Omdat ze daar niet meer mogen komen, organiseren ze ‘weekendjes weg’ in de omgeving om zo de toegangswegen te blokkeren.

Lees ook dit interview met Joshua Wong: Heel de wereld kijkt naar Hongkong