Mannen-dubbelvier pakt goud op WK roeien

Het Oranje-equipe is in achttien jaar niet zo succesvol geweest. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers pakten met overmacht de wereldtitel.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zaterdag tijdens een succesvol WK in het Oostenrijkse Linz.
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zaterdag tijdens een succesvol WK in het Oostenrijkse Linz. Foto AP/Matthias Schrader

Een jaar voor de Olympische Spelen hebben de Nederlandse roeiers van de mannen-dubbelvier in het Oostenrijkse Linz zaterdag de wereldtitel veroverd. Dat deden Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers met overmacht.

Polen (zilver) en Italië (brons) kwamen er tegen de regerend Europees kampioen niet aan te pas. Met nog eens twee zilveren en twee bronzen medailles, was dit de vijfde Nederlandse plak tijdens dit WK.

Lees meer over de mannen-dubbelvier: Van dit kwartet wordt goud verwacht in Tokio

De zaterdag veroverde medailles vielen alle op olympische onderdelen. Eerst pakten Ilse Paulis en Marieke Keijser zilver in de lichte dubbeltwee. Het Nederlandse duo moest alleen Nieuw-Zeeland voorlaten. Het verschil bedroeg ruim 4 seconden. Het team van Groot-Brittannië pakte het brons. Paulis won bij Rio 2016 olympisch goud met de inmiddels gestopte Maaike Head. Met Keijser mikt ze op nieuw succes in Tokio.

Ook de vrouwen-vier-zonder mochten zilveren medailles ophalen. Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf eindigden in de A-finale als tweede achter Australië. Het team van Denemarken eindigde als derde.

Vrouwen-dubbelvier pakt brons

Brons was er voor de vrouwen-dubbelvier. Olivia van Rooijen, Nicole Beukers, Sophie Souwer en Inge Janssen eindigden in hun A-finale achter het oppermachtige China en Polen. Het verschil tussen de nummers twee en drie bedroeg slechts drie honderdsten van een seconde. De boten hadden zich dankzij het bereiken van de WK-finale al geplaatst voor de Olympische Spelen.

Vrijdag waren Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes in de lichte dubbelvier (niet-olympisch) goed voor brons. (ANP)