Designated Survivor

Eén ‘reserveminister’ afwezig bij Prinsjesdag

Eén minister zal afwezig zijn bij de ceremonie op Prinsjesdag dit jaar en dat is voor het eerst. Diegene houdt zich als de ‘aangewezen overlevende’ schuil op een geheime locatie tijdens de Troonrede en moet het landsbestuur overnemen als de Ridderzaal getroffen zou worden door een terreuraanslag of andere ramp waarbij de kabinetsleden omkomen. Conform het staatsrecht moet een minister in staat zijn die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Staatssecretarissen komen dus niet in aanmerking voor de functie van ‘reserveminister’. Het idee om een minister ‘achter de hand te houden’ in het geval van een ramp komt overeen met een gewoonte in de Verenigde Staten. Daar wordt een minister aangewezen als designated survivor tijdens de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot de leden van het Congres. Premier Mark Rutte (VVD) liet een jaar geleden aan de Tweede Kamer weten dat „het wenselijk kan zijn dat niet de voltallige regering aanwezig is bij een bepaalde bijeenkomst of gebeurtenis waarbij eveneens de Raad van State en het parlement (bijna) geheel aanwezig zijn”. Welke minister nu is aangewezen als afwezige, is onbekend. Dat zal blijken op 17 september. In zijn persconferentie vrijdag zei Rutte dat ook het parlement een dergelijke maatregel zou kunnen overwegen. (NRC)