Brieven

Brieven

Drugs

Verbieden werkt niet

Het gebruik van geestverruimende middelen is van alle tijden (Amsterdam staat machteloos bij drugshandel, 29/8). Het is een illusie te denken dat verbieden dit tegen kan gaan. Waar verbieden wel onvermijdelijk toe leidt, is criminaliteit en geweld. Overheden staan machteloos, omdat het verdienmodel te simpel en te lucratief is. Alleen legalisatie, acceptatie van een beperkte mate van gebruik en verregaande regulering, inclusief een gecontroleerd verkoopkanaal om het criminele verdienmodel te ondermijnen, heeft een kans van slagen. Dit het liefst in Europees verband.

Euthanasie

Rekkelijke grenzen

Eén van de grote problemen bij euthanasie is dat naarmate de ziekte vordert, de opsteller van de wilsverklaring zijn of haar grenzen verlegt (Verschaf eindelijk duidelijkheid over de euthanasiewet, 29/8). Het komt regelmatig voor dat patiënten met een wilsverklaring hun natuurlijke dood afwachten hoewel er objectief aan alle voorwaarden voor euthanasie is voldaan. Dit maakt de beslissing bij wilsonbekwame patiënten extra moeilijk.


arts

Migranten

Doe wat je moet doen

Zes EU-landen gaan migranten opnemen van de reddingboot Ocean Viking (356 migranten mogen na twee weken van boord, 24/8). Nederland niet, jammer genoeg. Waarom? Omdat álle EU-landen zich zouden moeten bekommeren om migranten die dreigen te verdrinken in de Middellandse Zee. En om aan nationalistische, populistische en minder democratische EU-landen te tonen dat ook een dichtbevolkt land als het onze zijn verantwoordelijkheid bij dit probleem kent, al neemt het maar een enkele migrant op.

Limburg

De vergeten provincie?

Wanneer gaat de randstad nou eens begrijpen dat Limburg onderdeel is van Nederland. Als jullie het over carnaval hebben, lezen we alleen maar over Tilburg, Breda of Eindhoven. En nu, bij een bericht over de reikwijdte van een wietproef, staat er de volgende kop: Proef met legale wiet, van Breda tot Groningen (29/8). Maar, zo lezen we in het stuk, Maastricht en Heerlen doen ook mee aan deze wietproef, dus als je de reikwijdte had willen weergeven was het beter geweest om een van deze twee te noemen tegenover Groningen, lijkt mij.