Zeker 155 migranten bereiken Spanje na bestorming hek

In totaal probeerden zo’n 250 migranten Europa te bereiken. Het is de eerste geslaagde poging bij de landsgrens met Marokko in een jaar tijd.

Enkelen van de migranten die vrijdagochtend urenlang in het zes meter hoge hek op de grens met Ceuta zaten, gezien vanaf de Spaanse zijde.
Enkelen van de migranten die vrijdagochtend urenlang in het zes meter hoge hek op de grens met Ceuta zaten, gezien vanaf de Spaanse zijde. Foto Reduan Ben Zakour/AP

Een groep van ongeveer 250 migranten uit Afrika heeft vrijdagochtend vroeg een metershoog hek op de grens tussen Marokko en de Spaanse exclave Ceuta bestormd. Daarbij hebben zeker 155 van hen Ceuta bereikt. Dat melden persbureaus Reuters en AP.

Zeven van de migranten klampten zich meer dan twee uur vast aan de bovenkant van het met prikkeldraad afgewerkte hek, voordat de Spaanse politie hen naar beneden haalde en overhandigde aan Marokkaanse agenten. De meeste migranten waren afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee.

Lees ook: Spanje steeds populairder bij migranten.

Bij de bestorming zijn zowel agenten als migranten gewond geraakt. „Ten minste zes agenten en meerdere migranten hebben lichte verwondingen opgelopen”, aldus een woordvoerder van het bestuur van Ceuta, gelegen aan de Marokkaanse noordkust. Volgens hem was de bestorming minder gewelddadig dan bij eerdere pogingen.

Geregeld doden

Ondanks de strenge grensbewaking worden de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de Marokkaanse noordkust, geregeld gebruikt door migranten om Europa te bereiken. Bij de bestormingen en zwempogingen vallen geregeld doden. De acht kilometer lange grens tussen Ceuta en Marokko en de grens van twaalf kilometer tussen Melilla en Marokko zijn de enige landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie.

De laatste keer dat migranten de grens tussen Marokko en Spanje bestormden was een jaar geleden bij Melilla. Destijds wisten 118 migranten Europa te bereiken.