WK judo

Judoka Noël van ’t End (28) wint op WK in Tokio eerste Nederlandse goud sinds 2009

Noël van ’t End.
Noël van ’t End. Foto CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Judoka Noël van ’t End heeft donderdag de wereldtitel veroverd in de klasse tot negentig kilogram. Hij versloeg de Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari) tijdens een spannende eindstrijd in Tokio.

De 28-jarige Nederlander maakte de hele dag al een sterke indruk in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de hoofdstad van Japan gehouden.

Van ’t End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduard Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna won hij van de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari).

In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.

Van ’t End treedt in de voetsporen treden van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo.

Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste Nederlandse judoka die wereldkampioen werd. Juul Franssen pakte woensdag brons in de klasse tot 63 kilogram. (ANP)