Virgil van Dijk blijft Messi en Ronaldo voor en is Europa’s beste voetballer

UEFA

Virgil van Dijk.
Virgil van Dijk. Foto Valery Hache/AFP

Wat geen andere Nederlandse voetballer de afgelopen 22 jaar lukte, kreeg Virgil van Dijk donderdag voor elkaar: uitgeroepen worden tot beste speler van Europa. De Liverpool-verdediger kreeg zijn prijs tijdens een UEFA-ceremonie in Monaco. Ook aanwezig waren de mannen die hij versloeg, supersterren Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

„Ik was als achtjarige niet het grootste talent, ik moest er hard voor werken”, reageerde Van Dijk, die via Willem II, FC Groningen, Celtic, Southampton en Liverpool langzaam maar zeker de wereldtop bereikte.

Voor Van Dijk (28) is de prijs de bekroning van een goed seizoen. De duurste Nederlandse voetballer ooit won met Liverpool de Champions League. Ook verkozen zijn collega’s in de Premier League hem tot beste speler van de Engelse competitie.

In september staat Van Dijk weer tegenover Messi en Ronaldo, bij de FIFA-verkiezing van beste voetballer ter wereld. Ook Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maken kans (NRC).