Scheidsrechters weigeren te fluiten bij risicoclubs

Amateurvoetbal In het amateurvoetbal komt nog altijd veel geweld voor, blijkt uit NRC-onderzoek. De KNVB houdt een lijst bij van risicoclubs.

Foto Bastiaan Heus

Amateurscheidsrechters in het hele land weigeren te fluiten bij ‘risicoclubs’ in hun regio. Ze maken gebruik van de mogelijkheid om clubs ‘uit te zetten’ in het online systeem van voetbalbond KNVB, zodat ze er niet meer worden ingedeeld. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs twintig lokale scheidsrechtersverenigingen, tien scheidsrechters en de landelijke scheidsrechterskoepel COVS. Bestuurslid René Kiebert van de COVS: „In elke regio heb je clubs met een slechte naam. Scheidsrechters die bij zulke clubs weigeren te fluiten, heb je ook overal. Dat ze zich daartoe gedwongen voelen is heel erg, maar het is de waarheid.”

Lees ook: Scheidsrechters mijden risicoclubs: ‘Omstanders dachten dat ik werd doodgeschopt’

Dit weekend begint het amateurvoetbalseizoen weer, en gaan 1,2 miljoen clubleden de velden op. Zo’n vierduizend scheidsrechters zijn lid van een lokale scheidsrechtersvereniging – een veelvoud daarvan is enthousiast vrijwilliger bij een club.

Voetbalbond KNVB laat in een reactie weten incidenten bij amateurvoetbalclubs, zoals vechtpartijen, nauwlettend in de gaten te houden. Het is niet bekend hoeveel scheidsrechters ervoor kiezen om niet meer naar bepaalde clubs te gaan, omdat dit niet apart wordt geregistreerd. De bond stelt dat het niet zo is dat er bepaalde verenigingen zijn waar de KNVB niemand heen kan sturen, omdat niemand er meer durft te fluiten.

Volgens de KNVB worden 45 van de 3.200 verenigingen in Nederland extra in de gaten gehouden, omdat ze bijvoorbeeld een hoger dan gemiddeld aantal tuchtzaken hebben. Bij ongeveer vijftien clubs werd een zogeheten procesbegeleider aangesteld, en soms ook de gemeente betrokken. Vier clubs stonden vorig seizoen onder verscherpte aandacht. SC Hoge Vucht uit Breda werd vorig jaar geheel ontzet uit het lidmaatschap van de KNVB.

Een seizoen geleden werden bijna 1.200 wedstrijden in het amateurvoetbal gestaakt wegens „wanordelijkheden” – vaak gaat het om massale vechtpartijen of extreme scheldpartijen tegen een scheidsrechter. Dit betreft alleen de geregistreerde incidenten. Op de laagste amateurniveaus is vaak geen scheidsrechter van de voetbalbond aanwezig, maar een goedwillende vrijwilliger. Die scheidsrechters geven incidenten en gele of rode kaarten vaak niet door aan de bond, omdat hun eigen club daar nadeel van ondervindt.

Scheidsrechters kiezen er nu zelf voor het fluiten bij bepaalde clubs te weigeren. Scheidsrechter Theo Hein, voorzitter van de scheidsrechtersvereniging in Drenthe: „Ik heb een aantal clubs waar ik niet meer naartoe ga. Een tijdje geleden maakte ik ergens mee dat op de tribune een enorme vechtpartij ontstond toen ik aan het fluiten was. Daar ga ik absoluut niet meer naartoe.”