Protestleider Joshua Wong weer opgepakt in Hongkong

De activistenleider werd volgens zijn politieke partij op klaarlichte dag in een minibusje geduwd. De grote demonstratie die zaterdag zou plaatsvinden, is afgelast.

Joshua Wong tijdens een demonstratie in Hongkong, eerder dit jaar.
Joshua Wong tijdens een demonstratie in Hongkong, eerder dit jaar. Foto Jerome Favre/EPA

Joshua Wong, het 22-jarige kopstuk van de prodemocratische beweging in Hongkong, is vrijdagochtend op straat gearresteerd, omdat hij wordt verdacht van deelname aan illegale samenkomsten. Zijn arrestatie is bevestigd door de politie van Hongkong.

Wong is de leider van de politieke organisatie Demosisto, die streeft naar zelfbeschikking voor Hongkong. Hij zat eerder gevangen voor zijn rol in de prodemocratische protesten van 2014, de zogeheten geleparaplubeweging. Na zijn vrijlating voegde hij zich meteen bij de huidige protesten.

Wong werd volgens een tweet van Demosisto „op klaarlichte dag en op straat in een particulier minibusje geduwd”. Hij is overgebracht naar het hoofdbureau van politie.

Arrestatiegolf in Hongkong

De arrestatie van Wong staat niet op zichzelf. Ook drie andere activisten zijn inmiddels opgepakt. Het gaat om Andy Chan, Agnes Chow en Ivan Lam.

Chow wordt net als Wong verdacht van deelname aan illegale samenkomsten. Zij is ook lid van Demosisto en werd vrijdagochtend in haar huis aangehouden. Ivan Lam is de voormalige voorzitter van Demosisto.

Andy Chan, lid van de inmiddels verboden Nationale Partij van Hongkong, werd donderdagavond al opgepakt toen hij op het punt stond een vlucht te nemen naar Japan. Zijn partij streeft naar onafhankelijkheid van Hongkong. Chan wordt verdacht van relschoppen en van het aanvallen van een politieman.

Later op vrijdag zijn Wong en Chow op borgtocht vrijgelaten.

Voor zaterdag stond een grote demonstratie gepland, maar de organisatie heeft deze inmiddels afgelast. Eerder maakte de politie al bekend geen toestemming te verlenen omdat nog een protest zou kunnen leiden tot „verwoestingen op grote schaal en een verstoring van de openbare orde”.

De demonstratie wordt georganiseerd door een groep die er eerder juist in slaagde om zeer grootschalige, voor het overgrote deel vreedzame massademonstraties te organiseren waar op het hoogtepunt volgens de organisatoren zo’n twee miljoen mensen aan hebben deelgenomen.

Voor maandag en dinsdag staat een algehele staking op het programma. Scholieren en studenten worden daarnaast opgeroepen tot een schoolstaking die maandag moet ingaan. Demonstranten willen ook het vliegveld weer blokkeren op zondag en maandag: niet op het vliegveld zelf, want daar mogen ze niet in, maar door ‘weekendjes weg’ te gaan rondom het vliegveld en zo de toegangswegen te blokkeren.

Update: Dit stuk is op 30 augustus 2019 om 15.36 uur geactualiseerd met informatie over de vrijlating van Wong en Chow.