NS in gesprek met nabestaanden verzetsstrijders over compensatie

Sinds deze zomer komen gedeporteerde Joden, Roma en Sinti in aanmerking voor een compensatie van de NS. Voor voormalig verzetsstrijders geldt dit niet.

Archiefbeeld van kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Archiefbeeld van kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto Hollandse Hoogte

De NS gaat in gesprek met nakomelingen en vertegenwoordigers van gedeporteerde verzetsstrijders over een eventuele compensatieregeling. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS na berichtgeving van Trouw vrijdag. Verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de NS per spoor naar kampen zijn vervoerd, vallen buiten de regeling voor gedeporteerden die de NS deze zomer in het leven riep.

Lees ook: Vragen blijven na toezegging NS compensatie slachtoffers WOII

De Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) maakte kort na de bekendmaking van de compensatieregeling in augustus al bezwaar bij de NS, omdat zij vond dat verzetsstrijders daarin werden vergeten. Binnen de bestaande regeling gaat het om een individuele tegemoetkoming, daarvan is voor de nabestaanden van verzetsstrijders geen sprake, zegt de NS-woordvoerder. Een collectieve compensatie, zoals een monument of onderwijsprogramma, behoort wel tot de mogelijkheden. Een gesprek daarover vindt plaats op 3 oktober.

Joden, Roma en Sinti die in opdracht van de Duitse bezetter door het spoorbedrijf zijn gedeporteerd, kunnen sinds augustus een claim indienen bij de NS. Volgens Trouw heeft de NS inmiddels drieduizend claims binnengekregen. Joden, Roma en Sinti die de kampen overleefden ontvangen per persoon 15.000 euro, weduwen en weduwnaars hebben recht op de helft van dat bedrag. Zijn beide ouders overleden, dan ontvangen de kinderen gezamenlijk een bedrag van 5.000 euro.