Nabestaanden MH17 vragen Maleisische premier om terughoudendheid

Premier Mahathir van Maleisië zei eerder dit jaar nog te twijfelen aan het bewijs dat de MH17 werd neergehaald door een Russische raket.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad.
De Maleisische premier Mahathir Mohamad. Foto Hua Dinh/AP Photo

Nabestaanden van slachtoffers van de MH17-vliegramp willen dat de Maleisische premier Mahathir Mohamad stopt met het zaaien van verdeeldheid. Dat schrijft de Stichting Vliegramp MH17 in een brief aan de premier, die vrijdag door het AD is gepubliceerd.

Volgens de stichting, die de belangen van de nabestaanden behartigt, zijn uitspraken van de Maleisische premier „strijdig met de waarheid” en met „internationaal gemaakte afspraken”. Mahathir zei eerder dit jaar nog te twijfelen aan het feit dat het vliegtuig werd neergehaald door een Russische Boek-raket, zoals het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp en waar Maleisië ook aan deelneemt, heeft geconcludeerd.

Verdeeldheid en verwarring

Opvallend genoeg stemde de Maleisische regering ook in met de unaniem aangenomen resolutie 2166, waarmee de VN-Veiligheidsraad in juli 2014 erkende dat het toestel van Malaysia Airlines was neergeschoten. Volgens de nabestaanden zaait Mahathir met zijn uitspraken verdeeldheid en verwarring over het Maleisische standpunt en dient hij de belangen van nabestaanden niet. „Ondanks alle vastgelegde afspraken en uitspraken moeten wij helaas vaststellen dat u bij voortduring de integriteit en onafhankelijkheid van het onderzoek van het JIT in twijfel trekt”, aldus de stichting.

Lees ook: MH17, de leegte blijft

Vlucht MH17 was op 17 juli 2014 op weg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Boven Oost-Oekraïne, dat onder controle stond van pro-Russische separatisten, werd het vliegtuig neergehaald door een Russische Boek-raket. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het JIT maakte in juni bekend dat het Nederlandse OM op basis van het onderzoek van het JIT drie Russische mannen en een Oekraïener vervolgt voor het invoeren van de Boek-raket uit Rusland. De rechtszaak tegen de vier begint in maart.