In beeld

Ik ben dertien

"Dertien is een interessante leeftijd. Een overgangsperiode van kind naar puber, je gaat net naar de middelbare school, je begint voorzichtig je eigen weg te kiezen", zegt fotograaf Sanne Donders. Donders brengt samen met fotograaf Jet van Schie in opdracht van het Rotterdams Beeldfonds de leefwereld van Rotterdamse dertienjarigen in beeld. "Sommigen lijken al veel ouder, hebben een duidelijke eigen identiteit en struinen al met vrienden door de stad. Anderen zijn nog meer kind dan puber." Donders volgde acht jongeren, ieder een dag lang, van opstaan tot ze naar bed gingen. Haar werk en dat van Jet van Schie is van 31 augustus t/m 13 oktober te zien in de Kunsthal Rotterdam.
“Omdat Kasper nog weleens door de wekker heen wil slapen, maakte zijn vader hem deze ochtend wakker. Hij trok de gordijnen open zodat er ineens een bak licht naar binnen valt. Kasper trok nog even de deken over zijn hoofd. Ik vind het heel bijzonder dat ik hem zo mocht fotograferen, het is een heel kwetsbare foto.”
Foto Sanne Donders
“Kasper heeft twee broers en een zus. Hun moeder maakt elke dag een lange wandeling met hond Kobus en een van de kinderen. Met z’n 1,90 meter is Kasper z’n moeder allang voorbij gegroeid. Soms is hij er nog niet helemaal aan gewend dat hij zo lang is. Dan stoot hij ergens z’n hoofd.”
Foto Sanne Donders
“De dag van Isaura [rechts op de foto] bestaat uit sociale contacten. Snapchat, Instagram, WhatsApp of live kletsen en rondhangen met vriendinnen. Ze nemen en delen de hele dag selfies, ook als ze aan het winkelen zijn, in de pashokjes, of als bij de McDonald’s gaan eten.”
Foto Sanne Donders
“Isaura [rechts op de bank] woont met haar moeder en oudere broer midden in het centrum van Rotterdam. Haar vader ziet ze in het weekend. Na het eten hangt ze nog weleens in de stad. Het Schouwburgplein is haar achtertuin. Ze lijkt veel ouder dan dertien.”
Foto Sanne Donders
“Modern, ballet en nu hiphop en afrodans. Isaura is gek op dansen en zit samen met een vriendin in een dansgroep. Ze zit op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs. Eerst deed ze de havo sport-plus en nu is ze overgestapt naar de mavo. Ze heeft nog geen idee wat ze later wil worden.”
Foto Sanne Donders
“Op deze trui van Zayra staat: Offline Power. Met teksten als: Stop updating and start living. Less likes, more cuddling. Ze was de hele dag met haar mobiel bezig. Toch had ik niet het idee dat dat haar echte sociale contacten in de weg zat. Ze praat voortdurend met vrienden en vriendinnen, bijvoorbeeld over wat ze nou weer allemaal op sociale media zagen.”
Foto Sanne Donders
"Kasper zit in 2 havo van het Wolfert Dalton. Hij is fan van voetbalclub Sparta en wil later voetbalcommentator worden. Vanuit school volgt hij theaterlessen en deed hij dit jaar mee aan het Scholieren Eenakter Festival in het Hofpleintheater.”
Foto Sanne Donders
“Voor school – ze had een paar uur vrij – ging Zayra eerst naar winkelcentrum Alexandrium; even naar de Primark en daarna bij Starbucks een frappuccino met slagroom halen. Daar worden dan ook weer selfies van gemaakt. Die beker sleept ze mee van les naar les, ze doet er zo’n beetje de hele dag mee.”
Foto Sanne Donders
“Rubaina [rechts] kwam vorig jaar vanuit Suriname naar Nederland en is Zayra’s hartsvriendin. Ze gaan allebei naar de Roncalli Mavo en wonen in Prins Alexander. Zayra woont samen met haar moeder en haar oudere zus.”
Foto Sanne Donders
“Sophie [rechts] woont met haar ouders en twee zussen in Hillegersberg, aan het water, met een eigen steiger en een bootje. Haar vader kookt en terwijl haar moeder de tafel dekt komen Sophie en haar zus even bij van de hockeytraining waar ze net vandaan komen.”
Foto Sanne Donders
“Sophie heeft nummer 13 in het hockeyteam. Dat vind ik wel grappig, vanwege deze serie ‘Ik ben dertien’. Ze is een fanatieke speelster – achter hun eigen huis hebben ze in de tuin een klein oefenveldje van kunstgras aangelegd, zodat zij en haar hockeyende zussen ook thuis kunnen trainen.”
Foto Sanne Donders
“Tijdens de pauze – Sophie zit op de vrije school, het Rudolf Steiner College – worden ijsjes gehaald. Die delen ze met een groepje medescholieren op een pleintje. Daar was Sophie op dit moment wel even aan toe. Ze had net een les koorzang gehad, dat vindt ze verschrikkelijk.”
Foto Sanne Donders