Groep van 550 migranten met bootjes aangekomen op Lesbos

Een grote groep migranten kwam overdag in Lesbos aan in rubberen bootjes. Een deel is naar het vluchtelingenkamp Moria gebrracht. De Griekse premier houdt zaterdag een crisisberaad.

Kinderen in de rij in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
Kinderen in de rij in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Foto Craig Ruttle/Redux

Een groep van meer dan 550 migranten is donderdag aangekomen aan de noordkust van het Griekse eiland Lesbos. Zij kwamen in een kort tijdsbestek vanuit Turkije aan in dertien rubberen bootjes. Dat bevestigt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib na berichtgeving van het Duitse persbureau DPA. Het noorden van Lesbos ligt op zo’n tien kilometer afstand varen van de Turkse kust.

De groep is opvallend groot, zegt woordvoerder Evelien van Roemburg van Oxfam. „We hebben lange tijd niet zulke grote aantallen gezien. Het is ook ongebruikelijk dat ze overdag aankwamen, omdat dit normaal gesproken ’s nachts gebeurt.” De meeste migranten zouden uit Afghanistan en Syrië komen.

De Griekse regering komt zaterdag bijeen met veiligheidsadviseurs om de situatie te bespreken. Volgens internationale persbureaus is de Turkse ambassadeur ontboden bij het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Dendias zou „ernstig bezwaar” hebben gemaakt bij Turkije tegen de toename van migranten op de Griekse eilanden.

Een deel van de migranten, zo’n honderd mensen, is inmiddels overgebracht naar vluchtelingenkamp Moria, dat centraal gelegen is op het eiland. In dat kamp is plek voor zo’n 3.100 mensen, terwijl er volgens Oxfam Novib momenteel ruim negenduizend migranten onder slechte omstandigheden zitten. Het is de verwachting dat ook de overige mensen in Moria zullen worden opgevangen.

Grootste kamp van Europa

Lesbos herbergt sinds 2015 een van de grootste vluchtelingenkampen van Europa. Naast het overbevolkte Moria is een tweede onofficieel kampement ontstaan met geïmproviseerde beschutting en tentjes. Er is een groot gebrek aan medische en sanitaire voorzieningen. Volgens hulpverleners wordt de situatie, met name voor kinderen, steeds onveiliger.

In maart 2016 sloten de Europese Unie en Turkije een overeenkomst over het verminderen van illegale migratie naar Griekenland, de zogeheten Turkijedeal. Begin deze maand heeft Turkije een deel van de deal opgeschort. De Turkse regering eist dat de EU eerst de gemaakte belofte nakomt om de visumplicht voor Turken te versoepelen.