Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

Rotterdam heeft gewonnen in de strijd om het Eurovisie Songfestival. Het evenement vindt in mei 2020 plaats in Ahoy.

Ahoy Rotterdam waar het Eurovisiesongfestival gehouden zal worden.
Ahoy Rotterdam waar het Eurovisiesongfestival gehouden zal worden. Foto Robin Utrecht/ANP

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar plaats in de Rotterdamse evenementenhal Ahoy. Dat heeft de NPO vrijdag bekendgemaakt. Rotterdam concurreerde met Maastricht, dat congrescentrum MECC beschikbaar had gesteld. De halve finales zullen op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei plaatsvinden, de grote finale volgt op zaterdag 16 mei. Wie Nederland gaat vertegenwoordigen, is nog niet bekend.

Volgens de organisatie heeft de locatie de doorslag gegeven bij de keuze. Verantwoordelijk producent Sietse Bakker zegt dat Ahoy „de meest geschikte locatie [is] om drie state of the art tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers”. Er bestonden al langer twijfels over de geschiktheid van congrescentrum MECC.

Ahoy schrijft vereerd te zijn „zo’n groot evenement te mogen huisvesten”. De Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi stelt dat „we de komende maanden keihard gaan werken […] om er een muziekspektakel en prachtig evenement van te maken waarbij Nederland het gastland is en Rotterdam het podium”.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemt het nieuws „teleurstellend”. Ze stelt echter dat het het belangrijkst is dat „we als Nederland een mooi Songfestival neerzetten”.

Strijd Rotterdam en Maastricht

Na de overwinning van Duncan Laurence afgelopen mei in Tel Aviv hebben verschillende steden zich opgeworpen als potentiële organisator. In juli konden steden een zogenoemd bidbook inleveren bij de NPO, om officieel mee te dingen naar de organisatie van het liedjesfestival. Naast Rotterdam en Maastricht leverden Den Bosch (Brabanthallen), Arnhem (Gelredome) en Utrecht (Jaarbeurs) een plan in.

Lees ook: Waarom Waylon weer naar het Songfestival mag

Half juli werden de afvallers ingelicht en ging de strijd tussen Rotterdam en Maastricht. Maastricht stelde het meest geschikt te zijn vanwege de centralere locatie in Europa en de Europese geschiedenis van de stad (in 1992 kwam de EU tot stand dankzij het Verdrag van Maastricht). Verder is het MECC groter dan Ahoy.

Rotterdam vond zichzelf meer geschikt vanwege de internationale uitstraling die de stad ontleent aan zijn haven. Ook zou het recent verbouwde Ahoy geschikter zijn dan het MECC in Maastricht. Ahoy heeft in het verleden bovendien grote evenementen als de MTV Awards en het Junior Songfestival gehuisvest.

Ding-a-dong tot Arcade

Het Eurovisie Songfestival vindt overigens vrijwel altijd plaats in de hoofdstad van het land dat het jaar daarvoor heeft gewonnen. Amsterdam maakte echter al snel bekend geen organisator te worden. De stad heeft geen geschikte locatie beschikbaar en een buitenfestival vond burgemeester Femke Halsema geen optie.

Lees ook: Wie gaat het miljoenen slurpende Songfestival van 2020 betalen?

Sinds de oprichting van het Songfestival in 1956 heeft Nederland vijf keer gewonnen. Tot de overwinning van Laurence was dat voor het laatst in 1975. Toen won de band Teach-In met het liedje ‘Ding-a-dong’. Het jaar daarop vond het festival plaats in Den Haag. Opvallend genoeg vond het festival vier jaar later weer in deze Nederlandse stad plaats, terwijl het Israël was dat het jaar ervoor won. Het festival viel echter samen met de nationale rouwdag van dat land, waardoor het zich besloot terug te trekken.

Het is niet duidelijk hoeveel de gemeente Rotterdam betaalt om het evenement te mogen organiseren. Hoeveel het Songfestival in totaal kost, verschilt per jaar. Vorig jaar werd bijna 30 miljoen euro uitgegeven voor het evenement in Israël, maar de edities in Zweden in 2013 en 2016 waren twee keer zo goedkoop. De EBU, de koepelorganisatie van Europese omroepen, draagt 6 miljoen euro bij.

De video waarmee werd onthuld dat het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam komt.