Colombia

FARC-leider roept op tot oorlog, president reageert met offensief

Een belangrijke leider van de rebellenbeweging FARC heeft donderdag opgeroepen om de wapens weer op te pakken tegen de Colombiaanse regering. Geflankeerd door strijders zegt Luciano Marin, bekend onder zijn alias Iván Márquez, in een YouTube-video dat de regering zich niet houdt aan het vredesverdrag uit 2016. Márquez was destijds een van de onderhandelaars namens de FARC. President Iván Duque kondigde kort na de video een offensief aan tegen de rebellen. Door het vresdesverdrag legden duizenden strijders de wapens neer en de FARC zou verder gaan als politieke partij. Sommige rebellen vormden nieuwe bewegingen, uit onvrede met het akkoord, of om controle te houden over drugshandel. Márquez zou nu tussen de 2.000 en 3.000 strijders onder zich hebben. (NRC)