Amazone

Bolsonaro: verbod zestig dagen om stukken bos af te branden

Braziliaanse boeren mogen voorlopig geen stukken bos afbranden om zo grond voor landbouw en veeteelt te winnen. President Jair Bolsonaro heeft woensdagavond een decreet ondertekend dat dit voor een periode van zestig dagen verbiedt. Het tijdelijke verbod moet helpen bij het bezweren van de bosbrandencrisis in het Braziliaanse deel van de Amazone. Bolsonaro kreeg de afgelopen dagen veel kritiek van regeringsleiders omdat hij te weinig zou doen om de branden tegen te gaan. De president maakt een paar uitzonderingen in zijn verbod: branden stichten mag bijvoorbeeld wel als dat nodig is om vuurbuffers te creëren, die het ontstaan van bosbranden moeten verhinderen. Ook de inheemse bevolking van de Amazone mag nog stukken oerwoud platbranden voor landbouwdoeleinden. (AFP)