Activisten

Politie arresteert kopstukken protesten Hongkong aan vooravond demonstraties

Joshua Wong, het 22-jarige kopstuk van de pro-democratische beweging in Hongkong, is vrijdagochtend gearresteerd. Hij wordt verdacht van het organiseren van, het oproepen tot en het deelnemen aan illegale bijeenkomsten. Dat zou hij gedaan hebben in aanloop naar de belegering op 21 juli van het hoofdbureau van politie. Wong werd volgens een tweet van zijn politieke organisatie Demosisto „op klaarlichte dag en op straat in een particulier minibusje geduwd”.

Ook twee andere prominente activisten, Agnes Chow en Andy Chan, zijn opgepakt.

Voor zaterdag stond een grote demonstratie gepland, maar de organisatie heeft deze voorlopig afgelast. De politie had de bijeenkomst verboden omdat zij vreesde voor „verwoestingen op grote schaal en verstoring van de openbare orde”.

De groep achter de geplande betoging, het Front van Burgers voor de Mensenrechten, slaagde er eerder in om meerdere, voor het overgrote deel vreedzame massademonstraties te organiseren. De groep heeft het verbod aangevochten bij de rechter.

Voor maandag en dinsdag staat een algehele staking op het programma. Scholieren en studenten worden daarnaast opgeroepen tot een onderwijsstaking. Demonstranten willen ook weer actie voeren bij het vliegveld. Omdat ze daar niet meer mogen komen, organiseren ze ‘weekendjes weg’ in de omgeving om zo de toegangswegen te blokkeren.

De demonstraties duren nu langer dan de ‘Paraplurevolte’ van 2014. Persbureau Reuters meldde vrijdag dat Hongkongs hoogste bestuurder, Carrie Lam, eerder deze zomer aan de regering in Beijing had voorgesteld om toe te geven aan twee eisen van de demonstranten: definitieve intrekking van de omstreden wet, die het mogelijk zou moeten maken om verdachten aan China uit te leveren, en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld. Zij kreeg geen toestemming van Beijing.