Wielrennen

‘Overleden Lambrecht viel door reflector op wegdek’

De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht, die eerder deze maand overleed tijdens de Ronde van Polen, raakte van de weg door een reflector. Dat meldde de Poolse plaatsvervangend officier van justitie Malwina Pawela-Szendzielorz dinsdag aan Poolse media. De 22-jarige coureur van Lotto-Soudal verloor door de reflector de controle over zijn fiets en viel tegen een betonnen rioolbuis.

Het Openbaar Ministerie in Rybnik, de plaats waar het ongeval gebeurde, baseert zich op getuigenissen van twee renners van Team Emirates, die vlak achter Lambrecht fietsten. „Zij zagen hoe hij in aanraking kwam met de reflector en de controle verloor. Hij draaide daardoor eerst naar rechts, toen naar links, waarna hij van de weg ging en de [betonnen] duiker raakte.”

De reflectoren van 10 bij 10 centimeter liggen op meerdere plekken aan de rand van de weg en steken 1,8 centimeter boven het wegdek uit. Pawela-Szendzielorz spreekt over een tragedie. „Het is triest dat reflectoren, bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, de oorzaak van zo’n tragedie zijn.”

Uit de autopsie bleek dat Lambrecht ernstige inwendige bloedingen had overgehouden aan zijn val. Na het ongeluk is hij nog naar het ziekenhuis vervoerd, maar hij kon niet meer gered worden. (NRC)