Voormalig Shell-topman Van Wachem overleden

Lodewijk Christiaan van Wachem werkte zijn hele leven voor Shell, en was de laatste tien jaar voor zijn pensioen bestuursvoorzitter.

Van Wachem (midden) bij de presentatie van de jaarcijfers van Shell in 1991.
Van Wachem (midden) bij de presentatie van de jaarcijfers van Shell in 1991. Foto Paul Stolk/ANP

Oud-Shell-topman Lodewijk van Wachem is vorige week zaterdag overleden in zijn woonplaats Wassenaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt met een rouwadvertentie in onder meer NRC. Van Wachem werd 88 jaar.

De in Nederlands-Indië geboren Van Wachem werd in 1982 benoemd tot president-directeur van Koninklijke Olie, destijds de Nederlandse poot van het Nederlands-Britse Shell. In 1985 werd hij de topman van het hele Shellconcern.

Ook na zijn pensionering in 1992 bleef Van Wachem actief voor het bedrijf, onder meer als commissaris. Hij was daarna nog president-commissaris bij Philips en bekleedde commissariaten bij onder meer Akzo, IBM, Bayer, BMW en de Zurich Insurance Group.

Van Wachem, die in 1953 werd aangenomen als werktuigbouwkundig ingenieur, klom via onder meer Venezuela en Nigeria in 1977 op tot een van de groepsdirecteuren van de Koninklijke/Shell Groep. In zijn tijd als Shelltopman werd hij verkozen tot de beste bestuursvoorzitter in de internationale olie-industrie. Onder zijn leiding streefde Shell zijn grootste concurrent, het Amerikaanse Exxon Mobil, in omvang voorbij.

Tegelijkertijd kreeg Van Wachem ook kritiek, vooral om de aanwezigheid van Shell in Zuid-Afrika. De multinational was met hem aan het roer als een van de weinige buitenlandse bedrijven actief in het land, ondanks het toenmalige apartheidsregime en de internationale sancties en boycots tegen het land.

Op 13 juni 1990 werd Van Wachem geïnterviewd in NRC Handelsblad: De koele discipline van een multinational.