Thuiskok

Oesters op de barbecue

Oesters zijn eigenlijk puur natuur het lekkerst, met hoogstens een beetje citroensap of eenvoudige vinaigrette, maar het is ook wel weer een toppunt van decadentie als je ze gaart op de barbecue en serveert met een Aziatische vinaigrette. Bart de Pooter serveert er in zijn restaurant Pastorale ook nog dashi, radijs en gebrande tomaat bij.

Meng voor de vinaigrette het limoensap, de sushiazijn, de selderij, de houtskoololie, de suiker en het zout. Voeg de appelbrunoise toe. Steek de oesters open en maak ze los van de schelp. Behoud het vocht in de schelp. Kies voor een goede kwaliteit oesters en een grote maat aangezien de oesters zullen krimpen wanneer ze garen.

Leg de oesters op een fijn rooster over de hete kolen. Laat ongeveer twee minuten garen. Let erop dat ze niet te lang blijven liggen, want dan worden ze overgaar en taai. Haal van het rooster en lepel een beetje vinaigrette in de schelp. Serveer warm met een selderijblaadje als garnituur