Spraakassistent

Apple slaat gestelde vragen aan Siri niet meer op

Wat Apple-gebruikers aan spraakassistent Siri vragen, zal voortaan niet meer opgeslagen worden. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf woensdag bekend. Eerder deze maand besloot de techreus het project tijdelijk stil te leggen waarbij medewerkers audiofragmenten beluisteren om te onderzoeken of de spraakassistent het juiste antwoord geeft, genaamd ‘Siri Grading’. Het bedrijf reageert met de maatregelen op de kritiek die ontstond toen bleek dat Apple meeluisterde met privésituaties.

Apple belooft verder dat Siri niet meer zal reageren op onterechte triggers. Siri wordt geactiveerd als het de woorden „Hey Siri” hoort, maar ook door vergelijkbare woorden of klanken, zoals het geluid van een rits.

In juli onthulde The Guardian dat Apple-medewerkers die voor ‘Siri Grading’ werkten, met allerlei privésituaties meeluisterden, onder meer met doktersgesprekken en vrijpartijen. Apple stelde eerst nog dat de informatie die medewerkers hoorden niet tot individuele gebruikers te herleiden was, maar later bleek dit onwaar te zijn. De Siri-beluisteraars hadden onder meer toegang tot contactenlijsten en geografische informatie. Het ‘Siri grading’-project zal in gewijzigde vorm weer opgestart worden. Het is onbekend wanneer dit gebeurt.