Snoei niet te strak

Groene vingers In 9 stappen naar een duurzame tuin. Vandaag: voorzichtig snoeien.

Illustratie Ingrid van Halteren

In Nederland wonen heel nette mensen. Van oudsher worden tuinen keurig bijgehouden, met een tweetal zwaardere opruimacties in het voorjaar en de herfst: het zogenaamde ‘zomer- en winterklaar maken’ van de tuin. Dit is in een duurzame tuin af te raden. Laat planten zo veel mogelijk staan in de herfst. Dan bieden ze beschutting en voedsel voor alles wat leeft in je tuin. Zo vind je onder hoopjes oud groen veel pissebedden en kunnen zelfs egels en salamanders er de koude afwachten.

In het voorjaar, rond maart, verwijder je de dan inmiddels afgestorven plantenresten zodat er licht kan bij de scheuten die opkomen. Zo maak je de tuin klaar voor het nieuwe seizoen. Dit is meteen een mooi moment om te mulchen, het in deze rubriek eerder beschreven aanbrengen van een laag organisch materiaal op de grond. Je zorgt met deze laag voor extra voedingsstoffen, neemt licht weg voor onkruidzaden, en zorgt dat de bodem minder snel uitdroogt. Gooi niet alles wat je opruimt in de kliko maar creëer een paar rommelhoekjes waar je het snoeisel neerlegt. Het zal je verbazen wat er allemaal in zal gaan leven. En ieder beestje is weer een nuttige schakel in het geheel van de duurzame, gezonde tuin.

Tijdens de zomer kan het soms goed zijn de uitgebloeide bloemen van planten weg te knippen. Hiermee stimuleer je nieuwe bloemen, waar bijen en vlinders blij mee zijn. Zo is een vlinderstruik maanden aaneen in bloei te houden. Aan het einde van de zomer stop je met het terug-knippen van de bloemen. Zo kunnen de bloemen die zich dan vormen, zaad zetten en vogels voorzien van voedsel in de winter.

Nederlanders houden ook van strak gesnoeide heggen. Jammer, want juist heggen zijn een bron van leven – met name vogels, als ze een beetje met rust gelaten worden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je ruzie met de buren krijgt door woekerende heggen, maar door het kiezen van het juiste snoeimoment en het versoepelen van je liefde voor al te strakke lijnen, doe je al veel goed. Gebruik bijvoorbeeld een snoeischaar in plaats van zwaarder geschut zodat je de vogels die er zitten niet met een levensgroot trauma je tuin uit jaagt, en check van tevoren goed op de aanwezigheid van nestjes. De late herfst is hierdoor een goed moment om de heg aan te pakken. Alles is uitgevlogen, uitgebloeid, en zo heb je tijdens de winter en tot ver in het voorjaar die lekker strakke heg.