PSV en Feyenoord soepel naar Europa League, AZ moet het hebben van verlenging

PSV en Feyenoord stelden donderdag zonder al te veel problemen hun plek in de Europa League veilig. AZ had het zwaar tegen FC Antwerp.

AZ wist de groepsfase van de Europa League te bereiken na een zege op negental Antwerp.
AZ wist de groepsfase van de Europa League te bereiken na een zege op negental Antwerp. Foto ANP

Het is AZ na een zware inspanning donderdag gelukt de groepsfase van de Europa League te bereiken. De Alkmaarders dwongen tegen negen spelers van Royal Antwerp FC vlak voor tijd een verlenging af (1-1) en maakten het daarin overtuigend af: 1-4. In de verlenging werd het duel een tijdje stilgelegd omdat boze fans van de thuisploeg het veld wilden bestormen.

De Kameroener Didier Lamkel Zé leek een kwartier voor tijd het beslissende doelpunt te maken, na de 1-1 van vorige week in Enschede. Hij benadeelde zijn ploeg vervolgens door de boarding en de sintelbaan over te gaan om zijn goal te vieren. Dat kwam hem op zijn tweede gele kaart te staan. In de eerste helft, na 35 minuten, was aanvaller Dieumerci Mbokani al weggestuurd met een rode kaart.

AZ leek het ontstane overwicht en de overtal niet in de score uit te drukken, maar Calvin Stengs zorgde in de laatste minuut voor ontlading. Ferdy Druijf en Teun Koopmeiners (penalty) deelden in de verlenging met hun goals de genadeklap uit.

Feyenoord met gemak naar groepsfase

Feyenoord verzekerde zich eerder op de avond van nog minimaal zes Europese wedstrijden. De ploeg van trainer Jaap Stam won ook de return in de play-offs tegen Hapoel Beer Sheva met 3-0.

Doelman Kenneth Vermeer behoedde de Rotterdammers in de openingsfase voor een achterstand. Ondanks de duidelijke uitslag in De Kuip had Hapoel Beer Sheva de hoop op een plek in de Europa League duidelijk nog niet opgegeven. Zonder de geschorste spits Nigel Hasselbaink startte de thuisclub fel, maar Vermeer voorkwam een vroeg doelpunt. In de enerverende openingsfase kreeg Feyenoord zelf ook heel wat kansen, vooral via Luciano Narsingh. De ‘gelegenheidsspits’ verzuimde echter het tweeluik al te beslissen.

Kort voor rust kwam Hapoel Beer Sheva met tien man te staan, omdat Hanan Maman rood kreeg voor een opstootje. Terwijl de bal al weg was, beukte hij Ridgeciano Haps, die net weer overeind wilde krabbelen na een duel, omver. Feyenoord buitte de overtalsituatie in de tweede helft uit. Amper een minuut na rust opende Orkun Kökcü op aangeven van de opgestoomde rechtsback Rick Karsdorp de score. Karsdorp stuurde even later Steven Berghuis diep. De aanvaller schoot na de nodige kapbewegingen de 0-2 binnen.

Wouter Burger, ingevallen voor Kökcü, tekende voor de mooiste treffer. Het 18-jarige talent speelde zichzelf vrij met een balletje achter zijn standbeen en maakte zijn eerste officiële doelpunt in het eerste van Feyenoord.

Ook PSV stelt plek veilig

Ook PSV wist zich donderdagavond overtuigend te plaatsen. De ploeg van trainer Mark van Bommel won op Cyprus ook de return tegen Apollon Limassol met overtuigende cijfers: 0-4. PSV had vorige week in Eindhoven al met 3-0 gewonnen.

In het GSP-stadion in Nicosia, waar Ajax vorige week met 0-0 gelijkspeelde tegen APOEL in de play-offs van de Champions League, bleven doelpunten lang uit. Apollon Limassol moest komen, maar de Cyprioten werden slechts sporadisch gevaarlijk. Tussen de 72ste en 78ste minuut sloeg PSV wel drie keer toe, via Mohamed Ihattaren, invaller Kostas Mitroglou en Donyell Malen. Spits Malen, aangever bij de eerste twee goals, schoot in blessuretijd ook de 0-4 binnen.

De Brabanders begonnen het seizoen in de tweede voorronde van de Champions League, maar daarin bleek FC Basel te sterk. Een niveau lager had PSV wel succes, al ging het in de derde voorronde van de Europa League tegen de Noorse club Haugesund nog wel heel moeizaam (1-0 over twee duels). In de play-offs had de ploeg van Van Bommel weinig moeite met Apollon Limassol, de nummer drie van Cyprus.

Eerder op de avond werd bekend dat Ajax in de Champions League is gekoppeld aan Europa League-winnaar Chelsea, Valencia en Lille. Vorig seizoen bereikte Ajax verrassend de halve finale van de Champions League, maar vielen de Amsterdammers af in de halve eindstrijd tegen Tottenham Hotspur. (ANP/NRC)