Perzische Golf

‘Zware cyberaanval van Verenigde Staten op Iran’

De Verenigde Staten hebben in juni een omvangrijke cyberaanval uitgevoerd op Iraanse computers waardoor het land niet meer in staat is om olietankers in de Golf aan te vallen. Dat zeggen anonieme Amerikaanse bronnen tegen The New York Times. Iran zou nog steeds bezig zijn computers en communicatienetwerken te herstellen die bij de aanval beschadigd werden. De aanval werd uitgevoerd op 20 juni, vlak nadat Iran een Amerikaanse drone had neergehaald en president Trump een luchtaanval op Iraanse doelen had afgeblazen. Iran zou niet met een zware aanval geantwoord hebben. Iran valt regelmatig Amerikaanse overheidsinstellingen en bedrijven aan. Cyberaanvallen van de VS zijn er volgens experts op gericht het gedrag van Iran te beïnvloeden zonder het risico te lopen op een groter conflict.

„Je moet garanderen dat je tegenstander één boodschap goed begrijpt: de Verenigde Staten hebben een enorme capaciteit die ze (de tegenstanders, red.) nooit zullen kunnen evenaren”, aldus Norman Roule, een voormalige medewerker van de CIA. Daarom kunnen ze hun acties tegen de VS beter staken, zei hij. (NRC)