Onzichtbaar strikken achter een stevige tong

Trucje Leer een kunstje. Niet nuttig, maar het maakt wel indruk. Zoals je sneakers strikken.

1. Hoe nauw luistert de manier waarop je de veters van je sneakers strikt? Doe je af aan de hipheid van de schoenen door te kiezen voor de klassieke rechte strepen met kruiswerk onder, zoals deze vroege vijftiger het al sinds haar kindertijd doet, en die dan te sluiten met een grote strik? Is dat net zoiets als lipstick in de kleur van je kleding dragen, of riemen doen in broeken waarbij dat niet de bedoeling is, iets dat laat zien dat je uit een heel andere tijd komt?

„Mode in veterstrikken bestaat eigenlijk niet meer”, zegt Edson Sabajo, een van de mannen achter sneakerwinkel en streetwearlabel Patta, en fervent sneakerverzamelaar. „Dat is iets uit de jaren tachtig en vroege jaren negentig, toen er nog niet zo veel modellen op de markt waren. Nu hebben mensen zo veel schoenen dat ze er geen tijd voor hebben. Vaak worden sneakers tegenwoordig verkocht ook met de veters er al in. De meeste mensen nemen niet eens de moeite hun veters er even uit te halen en hun schoenen in te spuiten.”

2. Dat gezegd hebbende, is de methode die ik gebruik – straight European, hoorde ik het ergens op internet noemen – wel degelijk ouderwets. Veters van sneakers worden tegenwoordig eigenlijk altijd gekruist gedragen, en ook zo gefotografeerd en in de winkel gepresenteerd.

Haal de veter helemaal uit de schoen en bepaal waar het midden is. Leg de veter over de onderste twee gaten en doe hem door beide naar binnen, van boven naar onder. Kruis nu de veter en steek hem door de volgende twee gaatjes (dit is een verschil met de ‘straight European’, waarbij je gaatjes overslaat) en haal ze weer van boven naar onder door de gaatjes. Zorg dat je steeds op dezelfde manier kruist (en doe dat bij de andere schoen precies andersom) en dat als je een platte veter hebt, hij mooi plat blijft. Een eventuele lus in de tong kun je best overslaan.

3. De uiteinden van de veter kun je gewoon strikken – Sabajo doet dat ook. Doe daarvoor de veter bij de laatste gaatjes van binnen naar buiten. Je kunt de veters, als ze niet te lang zijn, dan ook laten hangen, eventueel gefixeerd met een knoopje erin.

Als je de uiteinden van de veters onzichtbaar wil laten, haal ze dan ook door het laatste gaatje van buiten naar binnen. Als de schoen een hoge, stevige tong heeft, kun je die daarachter onzichtbaar strikken. Zo niet, dan kun je de veters naar binnen slaan, ook weer eventueel met knoopjes.

Wat je tegenwoordig ook veel ziet: sneakers die als een soort instappers worden gedragen, waarbij de veters permanent op hun plek blijven. Rijg de veters ook gekruist, maar zorg dat ze lekker los zitten. Zorg dat ze zo los zitten dat je zonder iets te doen in en uit je schoen kunt. Laat de uiteinden van de veters los, of sla ze naar binnen, al dan niet met knoopjes erin.