Na lange ontsnapping blijft Nederlands dagsucces uit

Wielrennen De Nederlandse renner Jetse Bol (29) was een van de hoofdrolspelers in de vijfde etappe in de Vuelta, met aankomst bovenop.

De Spanjaard Ángel Madrazo, winnaar van de vijfde etappe in de Ronde van Spanje.
De Spanjaard Ángel Madrazo, winnaar van de vijfde etappe in de Ronde van Spanje. Foto Jose Jordan/AFP

Juichend kwam hij over de streep boven op de Alto de Javalambre. De armen van Jetse Bol gingen niet de lucht in voor zijn eigen tweede plaats, maar voor de overwinning van medevluchter en ploeggenoot Ángel Madrazo. De 29-jarige Bol, Nederlander in Spaanse dienst, reed woensdag bijna de volledige 170 kilometer tellende vijfde etappe van de Vuelta a España op kop. Pas vlak voor de top van de slotklim, op 1.950 meter hoogte, moest hij de Spanjaard Madrazo laten gaan. Daardoor bleef, na de sprintzege van Fabio Jakobsen, een tweede Nederlandse etappe-overwinning op rij uit.

Miguel Ángel López deed op de Alto de Javalambre, een beklimming van de eerste categorie, een succesvolle aanval op de rode leiderstrui van de Ier Nicolas Roche. Toen de Colombiaan in de laatste kilometers versnelde, kon geen van de klassementsrenners volgen. Lopez eindigde op 47 tellen van Madrazo als vierde, Roche kwam binnen als veertiende op 2.17 minuten en zakte in het algemeen klassement naar de vijfde plaats.

Primoz Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, verloor ook tijd op López, maar de Sloveen hield de schade beperkt. Roglic, die in gezelschap van de Spaanse wereldkampioen Alejandro Valverde over de finish kwam, steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement, omdat de Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Urán veel tijd verloren. Wilco Kelderman, de beste Nederlander in koers, viel terug naar de tiende plaats in het klassement, op 1.50 minuten van López.

Maar Bol was voor Nederland de man van de dag. De renner van Burgos-BH kwam elf kilometer na de start in L’Eliana aan de leiding met Madrazo, de drager van de bergtrui. Diens landgenoot José Herrada sloot aan, waarna het trio een voorsprong opbouwde van ruim tien minuten. „Iedereen verklaarde ons voor gek”, zei Bol op Eurosport. „Het leek ook een domme actie, maar deze domme jongens winnen wel de etappe.”