Colombiaanse president kondigt offensief aan tegen FARC-rebellen

Op woensdag riepen twee leiders van de FARC op tot oorlog omdat het vredesakkoord van drie jaar geleden zou worden geschonden door de Colombiaanse regering.

In de video zeggen de rebellenleiders dat ze de wapens weer oppakken omdat het verdrag door Colombia geschonden is.
In de video zeggen de rebellenleiders dat ze de wapens weer oppakken omdat het verdrag door Colombia geschonden is. Foto HO / AFP

De Colombiaanse president Iván Duque heeft een offensief aangekondigd tegen de leiders van de rebellenbeweging FARC, die woensdag in een video opriepen de wapens weer op te pakken, schrijft persbureau AFP donderdag. De leiders hadden die oproep gedaan omdat de regering zich volgens hen niet houdt aan afspraken uit het vredesverdrag dat drie jaar geleden werd getekend.

Een van de leiders, bekend onder het alias Iván Márquez, was destijds hoofdonderhandelaar voor de FARC. In de video is ook commandant Jesus Santrich te zien. Omringd door gewapende rebellen in legerkleding, zeggen de rebellenleiders dat de video „een aankondiging is voor de voortzetting van rebellenstrijd, als antwoord op het verraad door de Staat van de Havana-akkoorden”. Volgens de leiders is het verdrag eenzijdig aangepast door de regering en worden oud-rebellen opgejaagd en gedood. Sinds het verdrag is getekend zijn er meer dan honderd rebellen om het leven gebracht.

Het vresdesverdrag zorgde er destijds voor dat duizenden FARC-strijders hun wapens neerlegden en dat de beweging verder ging als politieke partij. Sommige strijders vormden nieuwe bewegingen, uit onvrede met het akkoord of om controle te houden over drugshandel in het land.

Iván Márquez, die tussen de 2.000 en 3.000 strijders onder zich zou hebben, zegt verder de samenwerking te zoeken met het Nationale Vrijheidsleger (ELN). De ELN pleegde in januari nog een bomaanslag op een politieschool in de hoofdstad Bogotá, waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

Een groot deel van de oud-strijders zal zich aan het vredesakkoord houden, zegt Rodrigo Londoño, die de politieke afsplitsing van de FARC leidt. Hij schrijft op Twitter dat alleen vrede de toekomst van Colombia is.

Een controversieel verdrag

Drie jaar geleden, onder toeziend oog van de president destijds Juan Manuel Santos, tekende de regering in de Colombiaanse stad Cartagena een vredesverdrag met de FARC na jarenlang onderhandelen. Het verdrag maakte een einde aan een burgeroorlog van 52 jaar, waarbij meer dan 250.000 mensen omkwamen en miljoenen mensen hun huis ontvluchtten. Toch was er veel kritiek op het verdrag: de FARC-strijders zouden er te licht vanaf komen en een eerste versie van het verdrag werd door de Colombiaanse bevolking afgewezen.

Lees ook: Vrede in Colombia onder druk terwijl de cocateelt opbloeit

De nieuwe president Iván Duque was een felle criticus van het vredesverdrag. Verschillende oud-leiders van de FARC, onder wie Iván Márquez, doken onder. Veel van deze leiders zouden in Venezuela zitten, op uitnodiging van Nicolás Maduro.