Judoka Van ’t End wint wereldtitel

Noël van ‘t End pakte op de WK in Tokio het goud in de klasse tot negentig kilogram. Hij is de zesde Nederlandse mannelijke wereldkampioen judo.

Noël van 't End op de WK in Tokio, na afloop van zijn halve finale tegen de Serviër Nemanja Majdov.
Noël van 't End op de WK in Tokio, na afloop van zijn halve finale tegen de Serviër Nemanja Majdov. Foto Issei Kato/Reuters

Judoka Noël van ’t End heeft donderdag de wereldtitel veroverd in de klasse tot negentig kilogram. Hij versloeg de Japanner Shoichiro Mukai tijdens de WK-finale in diens thuisland, in de Nippon Budokan waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. „Mooier kan inderdaad niet”, aldus een geroerde Van ’t End na afloop.

De 28-jarige Nederlander wist in een spannende eindstrijd op dertig seconden voor het einde zijn tegenstander naar de grond te werken. Hij haakte eerst met zijn linker- en toen snel met zijn rechterbeen buitenom het linkerbeen van Mukai en kreeg een waza-ari: 1-0. Die voorsprong op de Japanse publieksfavoriet wist hij vast te houden.

Sterk toernooi

Van ’t End maakte de hele dag al een sterke indruk in Tokio. Hij begon met een zege op ippon op de Duitser Eduard Trippel. Vervolgens legde hij de Australiër Harrison Cassar binnen een halve minuut op zijn rug en won hij ook van de Zuid-Koreaan Donghan Gwak. In de kwartfinale versloeg hij de Fransman Axel Clerget met waza-ari.

In de halve finale trof Van ’t End de wereldkampioen van 2017, Nemanja Majdov. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score over zijn linkerschouder. Majdov landde op zijn rug: ippon.

Eerste medaille

Met zijn gouden medaille treedt Van ’t End in de voetsporen van de eerdere Nederlandse wereldkampioenen Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Van ’t End stond nog niet eerder in een WK-finale en behaalde nog nooit een plak op een WK of EK. Eerder dit jaar won hij wel in de Russische stad Jekaterinenburg voor het eerst een grand slam.

Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste Nederlandse judoka die wereldkampioen werd. Zij won in de klasse tot 78 kilogram. Anita Staps, Irene de Kok, Monique van der Lee, Angelique Seriese en Edith Bosch gingen haar voor als vrouwelijke wereldkampioenen.

De gouden medaille van Van ’t End was niet het enige Nederlandse succes in Tokio. Juul Franssen pakte woensdag brons in de klasse tot 63 kilogram. Zij versloeg in de strijd om het brons landgenote Sanne Vermeer met waza-ari.

Correctie (29 augustus 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd Anton Geesink foutief Aton Geesink genoemd. Dat is hierboven aangepast.