Illegaal gokken

Rotterdam mag zaken met ‘gokzuilen’ niet sluiten

Een kleine veertig Rotterdamse winkels en horecabedrijven waar eerder dit jaar zogenoemde gokzuilen in beslag zijn genomen, mogen niet door de gemeente worden gesloten. Burgemeester Aboutaleb heeft onvoldoende onderbouwd waarom sluiting nodig is, oordeelde de voorzieningenrechter in Rotterdam woensdag. Volgens de gemeente werd er via de zuilen illegaal online gegokt. De gokzuilen, van het type cash center, werden afgelopen maart ingenomen tijdens een landelijke actie tegen illegaal gokken. In Rotterdam werden ruim vijftig cash centers in beslaggenomen.

Via een cash center kunnen mensen contant geld op een account storten. Vervolgens kunnen ze dat geld op internet uitgeven, aan legale zaken maar bijvoorbeeld ook aan sportweddenschappen. Gokken via internet is verboden in Nederland. Eventuele winst kan contant uit de cash center worden gehaald. Volgens de gemeente is dit jaar voor 1,25 miljoen euro gegokt via de Rotterdamse cash centers. (NRC)