Foto Istock

Interview

‘Ik lag de hele dag op de bank’

Marjolijn (56), carrièrecoach

‘Ik had al maanden last van mijn rug, maar eind november schoot het erin: een zenuwpijn die mijn hele lichaam overnam. Ik had zo veel pijn dat ik bijna flauwviel, erger dan een bevalling. Van de dokter had ik al paracetamol en tramadol gekregen, maar dat was niet genoeg. Via de doktersdienst kreeg ik via de huisarts die dienst had uiteindelijk, na enige aarzeling, oxycodon. Hij vertelde me dat het een morfineachtig middel was. Ik nam het twee keer per dag, in de ochtend en avond, pillen van 15 milligram in combinatie met een maximale dosis paracetamol.

„Het effect was fantastisch. Er trok een warme deken over me heen. Alsof de hand van God op mijn schouder werd gelegd: langzaam trok de pijn weg. Vervolgens las ik schokkende dingen in de krant. Oxycodon zou verslavend zijn, in Amerika gingen mensen eraan dood. Toen ben ik me erin gaan verdiepen. Op fora las ik verhalen van mensen die het recreatief gebruikten, naast cocaïne. In de bijsluiter las ik dat je nooit in één keer moet stoppen, maar geleidelijk moet afbouwen.

Lees ook: Verslavend als elke harddrug Vijf vragen over de verslavende pijnstillers.

„Ik schrok en belde de dokter. Die reageerde nonchalant en zei: nee joh, dat zijn excessen, we zijn hier niet in Amerika. Ik heb een hele goeie huisarts, maar dit vond ik een maffe reactie. Een andere huisarts had tegen een rokende vriendin gezegd: ik geef je dat middel nooit mee, dan raak je eraan verslaafd.

De dokter zei: we zijn hier niet in Amerika

Marjolijn

„Ik gebruikte het drie maanden elke dag. Ik werkte niet. Ik lag de hele dag op de bank en keek Netflix. Ik was niet helder. Het gekke was: ik voelde me best goed terwijl ik een heftige periode achter de rug had. Mijn relatie was uit en mijn vader was enige tijd daarvoor overleden, maar daar was ik amper mee bezig.

„Na drie maanden wilde ik stoppen – mede door verhalen in de media. Mijn dokter zei dat ik voorzichtig moest afbouwen en niet cold turkey. Toen ik gestopt was dacht ik: oh shit, zo leuk is het echte leven niet. Door de medicijnen had ik mijn emoties verdrongen. Gelukkig was mijn dochter tijdelijk thuis. Zij zorgde voor me.

„Ik heb tegen de huisarts gezegd dat ik vind dat er voorzichtiger met dit medicijn moet worden omgegaan. Bij een herhaalrecept zou je eerst voor controle moeten langskomen. Oxycodon is een drug, heerlijk spul, maar ook verslavend.

„De zenuwpijn is weg. Ik heb nog steeds last van rugpijn, maar veel minder. Als ik weer zenuwpijn zou krijgen, zou ik weer oxycodon nemen. Als je zoveel last hebt, wil je maar één ding: dat het verdwijnt.”

Marjolijn wil vanwege haar privacy niet met haar achternaam in de krant