‘Hier mankeert echt niets aan’

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: de boerenschuur van Frans Jansen, waar hij boeken maakt in de aardappelkuil.

De studio van Frans Jansen
De studio van Frans Jansen Foto Sven Benjamins

De halve maanvormige ramen zijn origineel. Waar de koeiengoot liep is de vloer lager, net als in de aardappelkuil. Maar verder is de schuur uit 1900 duidelijk geëvolueerd tot non-agrarische werkruimte. Het bedrijf van Frans Jansen en zijn vrouw Truus is na 35 jaar overgegaan op hun dochter, maar ook hier wordt nog elke dag gewerkt aan boeken.

Een gele boekenkast staat vol met hun werk. Opvallend exemplaar: een speciale editie van hun fotoboek over de Golden Earring, met in de cassette een goudkleurige oorring verwerkt. Voor hij voor zichzelf begon, werkte Frans bij Reader’s Digest. Hij pakt het eerste boek dat hij daar maakte uit de kast: Het beste vogelboek. „Hier ben ik nog steeds heel trots op. Hier mankeert echt niets aan.”

Het scheppen gebeurt in de aardappelkuil met behulp van een Xerox-printer, twee iMac-schermen, een scanner. Frans: „Toen ik begon werkte je nog met loden letters.” Truus was jarenlang vooral te vinden in de doka. Nu maakt ze de afspraken en chauffeurt ze als ze op pad gaan. „Dan kan hij zich inleven en concentreren.”

Foto’s Sven Benjamins

De ruimte oogt fris en modern. Het verleden is aanwezig, liefdevol opgehangen en uitgestald. Een zethaak uit een drukkerij. De pukkel uit Frans’ tijd op de kunstacademie. Schoenen met blokhakken, roze met paars en zwart, van Truus als twintiger. Ze kennen elkaar uit Venray, waar ze geboren zijn. Via Amsterdam belandden ze in Wijk en Aalburg. In een vensterbank staat een leitje, gevonden op zolder: vlak na de oorlog was de schuur een dorpsschool.

Naast een rij houten beeldjes staat een keramieken kroon, zoals die op Bali bovenop de grasdaken staan. Daar waren ze ooit voor een boek over de kunstenaar Willem Hofker (1908-1980), sindsdien maakten ze talloze Bali-boeken. De nageschilderde Warhol komt er ook vandaan.

Wat is niet ideaal? Het is zoeken. De deur van de wc gaat soms niet meer open, ook al is hij niet op slot. Dan moet met een plamuurmes een beetje worden gewrikt.

Heeft u een ideale babykamer, garage, badkamer? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte