Grand Prix van Nederland waarschijnlijk op 3 mei

De conceptkalender voor het seizoen 2020 telt een recordaantal van 22 Grands Prix. Vietnam zal voor het eerst de locatie van een F1-race zijn.

Max Verstappen vorig jaar tijdens een showrace op het circuit in de duinen.
Max Verstappen vorig jaar tijdens een showrace op het circuit in de duinen. Foto Remko de Waal/ANP

De Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort wordt zeer waarschijnlijk op 3 mei volgend jaar verreden. Dat staat in de voorlopige kalender die de internationale autosportbond FIA donderdag heeft gepresenteerd.

De eerste Nederlandse Formule 1-race in 35 jaar zit vrij vroeg in het seizoen, dat een recordaantal van 22 races kent. De eerste is op 15 maart in Australië, de laatste op 29 november in Abu Dhabi. Nieuw op de kalender is Vietnam, waar op 5 april voor het eerst een Formule 1-wedstrijd wordt gehouden. Er zal geracet worden op een stratencircuit in de hoofdstad Hanoi.

In wijksteunpunt De Blauwe Tram werd een informatieavond gehouden over de komst van de Formule 1. Een avond met veel beloftes, maar met weinig concreets.

Vermoeiend reisschema

Opvallend is verder dat de Grand Prix van Duitsland niet meer op de kalender staat. De race, die dit jaar nog door Max Verstappen werd gewonnen, kampte al jaren met financiële problemen. Ook de wedstrijd in Spanje dreigde te verdwijnen, maar eerder deze week werd duidelijk dat de organisatoren alsnog een nieuw contract hebben getekend. Spanje verliest wel zijn traditionele plek als eerste Europese Grand Prix van het seizoen aan Zandvoort.

Dat de lijst met Grands Prix in 2020 een recordlengte bereikt, ligt enigszins gevoelig. Formule 1-teams en -coureurs klagen de laatste jaren over de uitdijende kalender, die ervoor zorgt dat zij langer van huis zijn en een steeds vermoeiender reisschema moeten ondergaan. Liberty Media, de Amerikaanse eigenaar van de sport, ziet het F1-seizoen het liefst groeien tot 25 races. Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft al gezegd dat hij er dan de brui aan geeft.

Mogelijk zullen er nog wat verschuivingen plaatsvinden in de racedatums. Op 4 oktober wordt op een congres van de FIA de definitieve kalender vastgesteld.

Twitter avatar F1 Formula 1 🗓 F1 2020 CALENDAR 🗓 ✅ 22 races
✅ 7 back-to-back race weekends
✅ First ever race in Vietnam (5 Apr)
✅ A return to Zandvoort (3 May) * Subject to FIA approval https://t.co/zsejzCD8Iq