Frankfurt: de échte hoofdstad van Duitsland

When in Vergeet de toeristische attracties, de beste tips voor een stedentrip komen van kenners. Wat is er te doen in Frankfurt? NRC-redacteur Mark Beunderman weet het.

De dom van Frankfurt in Roemerberg Frankfurt am Main, Duitsland
De dom van Frankfurt in Roemerberg Frankfurt am Main, Duitsland Foto Istock/EPA

Nu eens níét Berlijn

Van zijn reputatie moet Frankfurt am Main het niet hebben: de op vier na grootste stad van Duitsland staat bekend als grijs en saai. Je bent er hooguit even op doorreis. Maar wie Frankfurt overslaat, doet de stad – en zichzelf – tekort. In Frankfurt vind je topmusea, een keur aan fijne, betaalbare restaurants, groene fin de siècle-straten en eeuwen aan Duitse geschiedenis. Bij aankomst op het centraal station zie je dat allemaal niet meteen; de stationsbuurt is groezelig, het stadscentrum daarachter lijkt onaantrekkelijk. Maar Frankfurt is meer dan de binnenstad: zowel ten noorden als ten zuiden van de Main liggen leuke buurten, zoals Sachsenhausen, Nordend of Bornheim. Ga wandelen of neem de tram in ultradivers stedelijk Duitsland (nu eens níét Berlijn). Het snel groeiende Frankfurt, een stad met 750.000 inwoners, kent 179 nationaliteiten.

Frankfurt am Main Foto Jan Kranendonk

Overal kunst

Frankfurt is een walhalla voor de kunstliefhebber. Het bekendst is het Städel-Museum, met zijn prachtige vaste collectie (van Cranach en Van Eyck tot Kiefer en Dubuffet) en tentoonstellingen van wereldklasse. Aan de zuidoever liggen meer kleinere musea: het Deutsches Architekturmuseum, het Deutsches Filmmuseum en het Museum für Angewandte Kunst (toegepaste kunst). Dat laatste, in een gebouw van architect Richard Meier, is fijn gelegen in een parkje. Je kunt daar, ook zonder museumkaartje, lekker lunchen in restaurant Emma Metzler. Voor de fan van eigentijdse kunst is er Ausstellungshalle 1A in het hippe Brückenviertel, ook aan de zuidoever. In het centrum staat de Schirn Kunsthalle (zonder vaste collectie) en het eigenzinnige Museum für Moderne Kunst (MMK). In het inpandige café Mehrwassersalz drink je goede koffie. De volhouder bezoekt ook nog de Frankfurter Kunstverein (moderne kunst, ook weer met een fijn café) en de galeries in de omgeving Braubachstrasse/Fahrgasse.

Foto Istock/EPA

Echt Frankfurts eten

Na drie slokken is het opeens lekker: de voor Frankfurt kenmerkende appelwijn (Apfelwein of Ebbelwei). Drink het in een traditionele donkere appelwijnkroeg, zoals Wagner of Zum Gemalten Haus (naast elkaar in de wijk Sachsenhausen) of in Solzer (Bornheim). Honger? Eet een schnitzel! Die is goed in Frankfurt. Neem er een met dikke groene kruidensaus (Grüne Soße, vegetariërs eten die met eieren).

De echte hoofdstad?

Sommige Frankfurters vinden dat hún stad de hoofdstad van de Bondsrepubliek had moeten zijn. Redenen te over. In de kathedraal (de ‘Kaiserdom’) werden veel Duitse koningen en keizers gekozen en gekroond. Het eerste democratisch gekozen Duitse parlement kwam in 1848 bijeen in de Paulskirche, even verderop. Binnen zie je een goede tentoonstelling over de Duitse politieke geschiedenis. Het scheelde weinig of Frankfurt was in 1949 de hoofdstad van de Bondsrepubliek geworden (dat werd Bonn). Het Amerikaanse leger had tijdens de Koude Oorlog in Frankfurt wel zijn hoofdkwartier, in een uniek, groot gebouw uit de jaren 20, het IG-Farben-Haus. De architectuur- en geschiedenisliefhebber mag dit gebouw (met ouderwetse ‘Paternoster’-liften) niet missen.