Brieven

Brieven 29/8/2019

Euthanasie (1)

Vraag het de Hoge Raad

In de strafzaak tegen de arts die euthanasie heeft gepleegd speelt de waarde van de schriftelijke verklaring van de patiënte, in een fase waarin zij nog niet wilsonbekwaam was, een cruciale rol (Afzien van euthanasie, kan dat nog?, 27/8). De vraag is hoe deze verklaring door een arts gewogen moet worden tegenover een beoordeling van de huidige toestand, met name bij tegenovergestelde bevindingen. Kan een strafrechter deze vraag beantwoorden? Het zou de rechter sieren als het dilemma, wel of geen euthanasie in deze situatie, bij wijze van prejudiciële vraag wordt voorgelegd aan de Hoge Raad. Het is immers de taak van de Hoge Raad om wetten uit te leggen. Daarbij zou niet alleen het voorliggende geval moeten worden beoordeeld, maar ook de omgekeerde situatie: het geval van een negatieve euthanasieverklaring door een wilsbekwame patiënt, die verklaart af te willen zien van euthanasie in zijn toekomst, maar later als demente patiënt daar toch om vraagt.


internist

Euthanasie (2)

Het is een grijs gebied

In de euthanasiewet is dementie een grijs gebied. Ook mijn schoonmoeder heeft een wilsverklaring waarin staat dat ze niet naar een verpleeghuis wil, maar dan euthanasie wil. Uiteindelijk, bij de opname, heeft niemand gezegd: mevrouw, nu is het moment, wilt u nog steeds euthanasie? Ik mocht niets zeggen. Of was er te laf voor. Want dat ze ervoor gekozen zou hebben, is mij duidelijk. De eerste jaren in het verpleeghuis wilde ze dood, en nu, zeer dement, wil ze er nog altijd weg. Ondanks alle medicatie is ze aan het lijden. Toe, herinner een dement mens aan zijn of haar laatste wil bij opname.

Oude Brug

Het wás een oude brug

De Stari Most (Oude Brug) in Mostar, waar dappere waaghalzen van een hoogte van 24 meter in de rivier de Neretva duiken, „is een Ottomaans bouwwerk uit de zestiende eeuw” (Duiken van de oude brug, 26/8). Dat wás het, maar is het al lang niet meer. De brug werd in 1566 gebouwd, een wonder van architectuur en bouwkunde, maar in 1993 maakten de granaten van het Kroatische leger een einde aan haar bestaan. De brug werd herbouwd en is nu een trekpleister van jewelste. Zouden de krioelende toeristen van de geschiedenis weten? Beneden, op de oever, liggen als stille getuigen de brokstukken van wat ooit de echte Stari Most was.

Correcties/aanvullingen

Brexit-bedrijven

In Bedrijf kiest graag Nederland na Brexit (27/8, p. E3) staat dat de Japanse bank MUFG al eerder naar Nederland kwam. Dat is onjuist. MUFG heeft een nieuwe dochteronderneming opgericht in Nederland, MUFG Securities. Deze dochteronderneming staat los van de zakenbank MUFG Bank, die haar Europese hoofdkantoor in Londen heeft en houdt.

ING

In Amerikaanse sanctie voor Atradius (27/8, p. E2) stond vermeld dat ING in 2012 een boete van 2 miljard dollar kreeg in de VS. Dat moet 619 miljoen dollar zijn.

Eurovisie Songfestival

In Partijloze showvrouw leidt met verbazing (27/8, p. 7), over de burgemeester van Maastricht, staat dat de stad waar volgend jaar het Eurovisie Songfestival wordt gehouden, vrijdag vlak voor 20 uur bekend wordt gemaakt. Dat moet zijn: vlak voor 12 uur.

Coma-patiënten

In Afzien van euthanasie, kan dat nog? (27/8, p. 3) stond „Als de patiënt in coma is, kun je het niet vragen. Dat hoeft ook niet van de wet. Dan is een eerder opgestelde schriftelijke euthanasieverklaring voldoende.” Hier had moeten staan „Als de patiënten niet meer kan communiceren”. Comapatiënten krijgen namelijk nooit euthanasie. Ze vallen niet onder de Euthanasiewet omdat ze niet lijden. Wel wordt de medische behandeling soms gestaakt, waardoor ze sterven.